Русия: Съд постанови да се унищожат 36 Библии, защото „не са маркирани“

Съд във Владивосток постанови да бъдат конфискувани и унищожени 36 екземпляра от Библията. Нареждането на съда се отнася и за друга религиозна литература, която принадлежи на действащата в десетки държави религиозна и благотворителна организация „Армия на спасението“, съобщава Радио „Свобода“, като се позовава на съобщение в руския религиозен сайт „Credo.ru“. Радиото добавя, че организацията е осъдена и да плати 30 хиляди рубли глоба.

Според изданието, на 23 ноември в офиса на „Армията на спасението“ е извършена проверка, а на 2 декември един прокурор от Ленинския район във Владивосток се обръща към съда с искане той да разреши унищожаването на тези книги. Прокурорът се позовава на нормите на закона „За свободата на съвестта и за религиозните обединения“, които след приемането на т.нар. „поправки на Яровая“ предвиждат специална маркировка на религиозната литература.

От „Армията на спасението“ твърдят, че Библията, които съдът е предписал да бъде унищожени, представляват официалният Синодален превод и Руската православна църква (РПЦ) го смята за свещен.

В официално изявление Руската православна църква (РПЦ) осъди съдебното решение. Това стана със специално изявление на ръководителя на юридическата служба на РПЦ Ксения Чернега пред вестник „Ведомости“. Унищожението на Библия според разпорежданията на закона „За свободата на съвестта и за религиозните обединения“ е голям произвол и престараване от страна на правоохранителните органи, заяви Чернега.

Адвокатът на „Армията на спасението“ Вадим Фролов, от своя страна, заяви, че съдът във Владивосток няма пълномощия да издава присъди за унищожаване на книги. Според него с тези въпроси следва да се занимава Фондът за федералното имущество на Русия.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.