Русия: съдът в град Петрозаводск отказа да продължи ареста на правозащитник, обвинен в „създаване на порнографски материали“

Съдът в руския град Петрозаводск  не е уважил искането на прокуратурата за продължаване на ареста на историка Юрий Дмитриев и така на 28 януари  2018 г. той ще бъде освободен с мярка за неотклонение „подписка“, съобщава сайтът на радио Би Би Си.

Той е обвинен в изготвяне на порнографски материали с участието на непълнолетни, в разврат и в незаконно съхраняване на части от оръжие.

Неговото дело предизвика широка вълна от протести. Мнозина знаменитости на руската култура се обявиха в негова защита, в това число са такива хора като Борис Гребенщиков, Андрей Макаревич, Дмитрий Биков, Людмила Улицкая, Андрей Звягинцев и много други.

На 26 декември повторната експертиза излиза със заключение, че няма порнография в снимките на приемната му дъщеря. Той е снимал голото момиче и държал фотографиите в компютъра си, те никъде не са публикувани.

Според изданието „Говори Петрозаводск“ сега съдията е решил да бъде направена още една експертиза на фотографиите, както да бъде направена психиатрична оценка на личността на Дмитриев в московския институт по съдебна психиатрия.

Юрий Дмитриев е арестуван през декември 2016 г. Повод за ареста му са снимки на разсъблечената му приемна дъщеря.

Защитата на Дмитриев твърди, че фотоалбумът е бил нужен, за да се проследява физическото състояние на момичето.

„Защо са необходими тези снимки? Първо, те му трябват на него самия, за да контролира това физическо състояние. Освен това, приемна дъщеря не означава осиновено дете. Затова органът по попечителството е длъжен редовно да проверява какви са условията, при които се отглежда момичето и дали физическото му състояние е добро. Той е длъжен да представя доказателства. Това е предназначението на снимките – да се доказва на властите, че детето се развива добре, че се отглежда правилно“, казва за портала „Открита Русия адвоката на Дмитриев Виктор Ануфриев.

Юрий Дмитриев е председател на карелското отделение на правозащитната организация „Мемориал“. От началото на 90-те години той се занимава с изследване на репресиите в Карелия по време на комунистическия режим. Дмитриев открива много места, в които са извършвани масови разстрели и съответно погребване на хора. Най-голямата му находка е в местността Сандормох, където са били разстреляни 9 хиляди затворници. Правозащитниците смятат, че наказателното дело срещу него е форма на отмъщение от страна на властите за неговата дейност.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.