Русия: Сайтовете на „нежелателните организации“ вече ще могат да бъдат блокирани без съдебно решение

В сряда руският парламент – Държавната дума – прие на трето и последно четене закон, който позволява на властите без решение на съда да блокират сайтовете на организациите, които са обявени за „нежелателни“, съобщава сайтът на Радио „Свобода“.

Решението е прието на същото заседание на Думата, в което депутатите единодушно одобриха поправките в Закона за медиите, които позволяват чуждестранните медии да бъдат приравнявани към та.нар. „агенти на чужда държава“.

Автори на приетото окончателно предложение са група депутати от  основните парламентарни фракции – „Единна Русия“ (партията на Путин), Комунистическата партия на Руската федерация (официалната опозиция) и „Справедлива Русия“. Те смятат, че сегашната процедура за блокиране на сайтове е „твърде сложна“. Тя включва съдебно решение, а преди него – предложение от прокуратурата. То трябва да съдържа информация за „нежеланото съдържание“ и се отправя до съда, който одобрява или не предложението за блокиране на сайтове.

С новия закон се премахва съдебната фаза при взимането на решение за блокиране на сайтове на „нежелателни организации“. Сега те вече могат да бъдат блокирани само с искане на Генералния прокурор до надзорния орган за Интернет в Русия – Роскомнадзор.

Сега в Русия 11 организации са признати за „нежелателни“. Между тях са „Националният фонд в поддръжка на демокраицята“, „Американско-руски фонд за икономически и правно развитие“, Институт „Отворено общество“ и основаната от Михаил Ходорковски и базирана във Великобритания организация „Открита Русия“. Руското законодателство предвижда административна и наказателна отговорност за лицата, които сътрудничат на тези организации.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.