Русия: със съдебно решение закриват НПО, изнесло данни за фалшификация на избори

Пресненският районен съд в Москва е постановил решение, с което неправителствената организация (НПО) „Асоциация Глас“ следва да бъде ликвидирана, съобщава сайтът на Радио Би Би Си. Решението е мотивирано с това, че според съда асоциацията „грубо е нарушавала закона за неправителствените организации в Русия“. С него съдът удовлетворява искането на министерството на правосъдието на Руската федерация.

В искането на министерството се казва, че организацията не е променила устава си и така не е изпълнила изискванията на закона за НПО-тата, искащи „чуждестранните агенти“ да впишат това обстоятелство в уставите си, а освен това се е занимавала с политическа дейност, което е забранено от същия закон.

В исковата молба на руското правосъдно министерство се отбелязва, че асоциацията три пъти е била наказвана по административен път и това е „системно нарушение на закона за НПО“.

През май Московският градски съд призна за съответстващи на закона три глоби на обща сума 1,2 милиона рубли (около 16 500 евра) за това, че в материали, публикувани на сайта на организацията е липсвала маркировката, сочеща, че организацията е „чуждестранен агент“. Решенията за тези глоби са постановени от същия Пресненски районен съд през април.

Влезлият на 21 ноември 2012 г. закон задължава НПО-тата, които се занимават с политическа дейност и получават финансиране от чужбина, да се регистрират като „чуждестранни агенти“.

Асоциация „Глас“, станала известна във връзка със скандалите около фалшификацията на резултатите от изборите, за които тя изнесе данни, твърди, че не получава никакви пари от чужбина и поради това не е длъжна да си прикачва етикета „чуждестранен агент“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.