Русия: Съветът по правата на човека при президента смята да се обърне към Генералната прокуратура с цел да се премахне наказателното преследване за публикация на постове в социалните мрежи.

 

 

 

Съветът по правата на човека при президента на Русия твърди, че до края на текущата седмица смята да се обърне към Генералната прокуратура на Русия и до ръководството на Всерусийския народен фронт с предложение да се декриминализират публикациите и репостовете в социалните мрежи. Това съобщава сайтът на Радио „Свобода“ , който се позовава на изявление на председателя на този съвет пред агенция RNS.

Според Федотов, проблем с възбуждането на наказателни преследвания за публикация на постове в социалните мрежи може да се реши като се променят членове на Наказателния кодекс. Както пише RNS, по-рано с обръщение към Съвета по правата на човека се обърнала компанията Mail.ru Group, която владее най-големите руски социални мрежи, с молба да бъде инициирана проверка на конституционно съобразността  на член 282 от Наказателния кодекс („Възбуждане на ненавист и вражда“) по който се водят мнозинството от делата за публикации в социалните мрежи. Федотов отговори, че Съветът по правата на човека не може пряко да се обърне към Конституционния съд, но може да ползва „други механизми“.

По данни на вестник „Ведомости“ с молба да се обърне към Конституционния Mail.Ru Group се е обръщала не към Съвета по правата на човека, а към пълномощника по правата на човека, Татяна Москаленко. Съгласно закона, който регулира дейността ѝ, тя има право да се обръща към КС на Русия.

Обръщението на Mail.ru Group, на която принадлежат руските социални мрежи „ВКонтакте“, „Одноклассники“ и „Мой мир“, беше разпространено в сряда, 15 август.

Амнистията би трябвало да се приложи към осъдените за екстремизъм и разпространение на информация и друга активност в социалните мрежи (в това число харесванията, препубликуването, качването на изображения и клипове.  Това трябва де се прави ако тези действия нямат обществено опасни последици.

През 2017 г. по член 282 за препубликуване и харесване на постове в социалните мрежи, към наказателна отговорност са били привлечени 461. Наказанието по този член може да стигне до 6 години затвор.

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.