Русия въведе контрол върху блогърите чрез „антитерористични поправки”

Споделете статията:

Русия въведе контрол върху блоговете, сайтовете, интернет доставчиците и потребителите на онлайн съдържание. Мярката влезе в сила от 1 август и е част от пакета „антитерористични поправки” в закона за информацията и още няколко законодателни акта, регулиращи информацията и наказанията за нарушения.

Всички руски блогове и сайтове в Интернет с над 3000 посещения дневно трябва да се регистрират в Роскомнадзор (Федерална служба по надзор в сферата на връзките, информационните технологии и масовите комуникации). Надзорникът трябва да разработи методика за изчисляване на дневните аудиитории. Всеки блогър е задължен да изпише на началната си страница името и имейла си. Интернет доставчиците са длъжни да уведомяват федералната служба за намерението си да започнат такава дейност. Те също така трябва да съхраняват информацията за действията на потребителите в продължение на половин година и да я предоставят на правоохранителните органи при поискване. Така властите правят опит да извадят от анонимност авторите и потребителите на информация в интернет – възможност, от която досега се възползваха лидери на опозицията чрез блогове със стотици хиляди потребители. Поправките поставят под контрол и интернет провайдърите, базирани в Русия.

Според закона блогърите-трихилядници, както вече ги наричат в руските социални мрежи, са приравнени към големите средства за масова информация и са длъжни да спазват законите за регулация на медиите. Прагът за задължителна регистрация се равнява на по-малко от 0,05% от населението на Руската федерация и на още по-незначителен дял от рускоезичните потребители на интернет.

Блогърите ще носят отговорност не само за достоверността на информацията, която публикуват, но и за всеки коментар от потребител на техните страници. Задължени са да не разпространяват „екстремистка информация”, да не разкриват държавни тайни, да не публикуват оскърбителни изказвания, както и ругатни. Повечето от тези ограничения отварят широко вратите за цензура в интернет, както и за злоупотреби от страна на властите.

Създателите и разпространителите на съдържание трябва сами да обявяват, когато посещенията достигнат 3000. Към регистрите ще бъдат добавяни и блогове по сигнали на граждани. Глобата за нарушение е 200 000 рубли (около 4200 евро) и спиране на достъпа до адреса в интернет до регистрацията му. Глоби са предвидени и за блогърите, ако не предоставят лични данни на Роскомнадзор, както и за всяко друго нарушение на „антитерористичните поправки”.

“Този закон изисква от блогърите да спазват същите ограничения като средствата за масова информация, без да им дава същите протекции и привилегии”, коментира Хю Уилямсън, директор за Европа и Централна Азия в Хюман Райтс Уоч в публикация на интернет страницата на организацията. Той оценява „антитерористичните поправки” като „крайъгълен камък в безмилостните репресии срещу свободата на изразяване в Русия” и подчертава, че Интернет е последният остров на свободното слово там.

ХРУ припомня, че на 21 април, ден преди Държавната дума да приеме закона за контрол на блогърите, основателят на социалната мрежа на руски език VKontakte Павел Дуров обяви, че остава без работа и напуска Русия, тъй като е отхвърлил искане на властите да блокира потребители и общности. VKontakte има близо 250 милиона потребители от целия бивш Съветски съюз. Властите поискали миналия декември от Дуров лични данни за организаторите на 39 групи в социалната мрежа, свързани с украинския Евромайдан.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.