Русия заподозря Ходорковски в убийство

Русия иска да разпита бившия изпълнителен директор на закритата компания „Юкос Петролиум“ като заподозрян в убийство. Разследването на убийството е подновено заради нови доказателства според федерални следователи, цитирани от Ройтерс.

Михаил Ходорковски, който беше най-богатият човек в Русия, прекара едно десетилетие в затвора, след като се противопостави на Владимир Путин. Той беше арестуван през 2003 г. и обвинен за кражба и укриване на данъци през 2005 г. Според анализатори на делото, това е наказание за противопоставянето му на Путин – твърдение, което Кремъл отрича. Освободен е от затвора през 2013 г. Понастоящем живее в Швейцария и остава един от най-отявлените критици на президента. Той отрича участието си в убийството през 1998 г. на Владимир Петухов, кмет на сибирски град, където „Юкос“ има най-голям добив на петрол. Руският опозиционер изрази предположение в Туитър, че новото разследване е политически мотивирано.

След като обяви на сайта си, че делото за убийството на Петухов се отваря отново, от Федералното следствие, което е на директно подчинение на Путин, заявиха, че искат да разпитат Ходорковски. „Според информацията, получена от следствието, директорът на „Юкос“ Михаил Ходорковски може да е поръчал това убийство и да е извършил други сериозни престъпления,” каза говорителят на следователите Владимир Маркин. Той добави, че не вярва отсъствието на критика от Русия да бъде непреодолимо препятствие за извършването на всички необходими действия по разследването.

Петухов, който беше застрелян в края на 90-те, водеше публична кампания срещу „Юкос“, обвинявайки компанията в укриване на данъци. По-късно шефът на охраната на „Юкос“ е обвинен за убийството му. Вадим Клювгант, адвокат на Ходорковски, заяви пред агенция РИА, че казаното от Маркин е чиста „фантазия”.

Ходорковски предполага, че обвиненията са отговор на статиите, които той написа като критика на Путин, или на съдебно споразумение в Хага, по силата на което се компенсират притежателите на дялове на „Юкос“, които са им отнети, след като Русия конфискува компанията, разбива я и я национализира.

„Моля Маркин да обясни дали това е резултат от договореното в Хага, или реакция на серията статии за бъдещето на Русия след Путин?”, попита Ходорковски в Туитър.

Миналия юли международен арбитражен съд отсъди, че Русия трябва да плати 50 милиарда за експроприирането на авоарите на „Юкос“. Държавата не се подчини на решението и група предишни собственици започна съдебни процедури за изпълнение на заповедта.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.