Русия: журналист осъден на затвор за призив за провеждане на референдум

В края на миналата седмица Тверският районен съд в Москва осъди четирима граждански активисти, членове на  Инициативна група за провеждане на референдум на тема „За отговорна власт“ (ИГПР „ЗОВ“) на различни срокове затвор – от три и половина до четири години (трима души), а един получи условна присъда, съобщава правозащитната организация „Хюман райтс уоч“. Съдът е сметнал, че тези хора са „продължили дейността на забранена  екстремистка организация“.

Набива се в очите за това дело фактът, че между осъдените, при това не с условен, а с ефективен срок, е и журналистът от големия руски медиен холдинг „РБК“ Александър Соколов, който от години публикува разследвания за корупция. Последният му текст на тази тема, публикуван малко преди ареста му (юли 2015 г.), е посветен на огромните загуби за бюджета на Руската федерация, причинени от корумпирани държавни служители, при строителството на космодрума „Восточний“. Редакцията на РБК и международната правозащитна организация „Репортери без граници“ смятат, че наказателното преследване на Соколов е свързано с неговата журналистическа дейност и призовават властите да го освободят.

Соколов, главният идеолог на Инициативната група за провеждане на референдум „За отговорна власт“ Юрий Мухин и още един участник в групата – Валерий Парфьонов, са арестувани в края на юли 2015 г., а четвъртият осъден, Кирил Барабаш – през декември с.г. Мухин през по-голямата част от времето се е намирал под домашен арест, а останалите са държани в затвора по време на предварителното следствие. И четиримата обжалват присъдите си.

ИГПР „ЗОВ“ пропагандира идеята за провеждане на общоруски референдум  за включване в Конституцията на Руската федерация на член за наказателна отговорност  на президента и на парламента за понижаване нивото на живот на руските граждани, като наказанието може да стигне и до смъртна присъда. Според обвинението инициативната група „под благовиден предлог“ за провеждане на референдум е продължила дейността на забранената през 2010 г. екстремистка организация „Армия на волята на народа“ и е  разпространявала „екстремистки материали“ с нейните идеи. Листовката на забранената организация „Ти си избрал – ти трябва да съдиш“ е включена във федералния списък с екстремистки материали, който съдържа повече от 4 хиляди заглавия.

Провокационни и противоправни ли са законодателните предложения на инициативната група? Да. Но дали това е екстремистко престъпление, което заслужава да бъде наказано с няколко години затвор? Определено – не. Инициаторите на референдума са политически маргинали, те нямат никаква политическа поддръжка. Според Александър Верховский, ръководител на Информационно аналитичния център „Сова“, който е голяма руска правозащитна организация, идеята за точно такъв референдум не е приемлива. Но нищо – нито в руското, нито в международното право – не забранява на никого да се застъпва за провеждане на референдум за поправки в конституцията, все едно какъв е характерът им. Той също така отбелязва, че въпреки „изразената националистическа и сталинистка идеология“, участниците в групата не са извършвали никакви насилнически действия. Неговата организация смята присъдата за необоснована, а руският правозащитен център „Мемориал“ обяви и четиримата осъдени за политически затворници.

Руските власти все по-често приравняват критиката на властите с екстремизъм и пускат в действие нарочно формулираното с неясни и размити понятия антиекстремистко законодателство като оръжие срещу критиците си. Така се задушава свободата на словото, заключава „Хюман райтс уоч“. Държавата и съдебната система са длъжни да действат в съответствие с международното право и да не забравят, че информацията и идеите, които могат да оскърбят някого или да шокират, са защитени от гаранциите за свободата на словото. Отговорът на такива идеи трябва да е публичната полемика, а не наказателното преследване.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.