Руска журналистка се самозапали и умря в протест срещу репресиите на властта

Руска журналистка почина, след като се само запали в петък пред местното представителство на вътрешното министерство в Нижни Новгород, а ден по-рано апартаментът й е бил претърсен от полицията, предаде Ройтерс.

Преди да се самозапали Ирина Славина е написала във Фейсбук: „Винете Руската федерация за смъртта ми“.

Журналистката бе главен редактор на „Коза Прес“, местно издание, твърдящо, че работи без цензура и без да получава заповеди от властите.

В четвъртък тя беше претърсена по наказателно дело, заведено срещу бизнесмена Михаил Йоселевич, съобщава радио „Свободна Европа“. Йоселевич е обвинен в извършване на дейности на непозволена организация на територията на Русия – поради факта, че според разследването активисти на движението „Отворена Русия“ са провеждали лекции в принадлежащите му помещения (представители на това движение твърдят, че нямат нищо общо с британските структури със същото име, включени в списъка на непозволените в Русия). По време на обиска са иззети електронни устройства на Славина, лични вещи, документи, тетрадки с бележки и т.н.

„Взеха каквото намериха – всички флашки, лаптопа ми, лаптопа на дъщеря ми, компютъра, телефоните, не само моите, но и на съпруга ми, куп бележници, на които драсках по време на пресконференции. Останах без средства за работа“, написа вчера Славина.

През лятото на 2019 г. Ирина Славина беше призната за виновна за участието си в дейностите на организацията за публикуване на собствени новини за тези лекции. Тогава съдът я глоби с 5 хиляди рубли по административен член. През март 2019 г. съд в Нижни Новгород глоби Славина с 20 хиляди рубли, като я призна за виновна за организирането на несъгласувано шествие в памет на Борис Немцов.

На 24 февруари журналистиката преминава по улица „Болшая Покровская“ в центъра на града с портрет на политика. С нея са още няколко десетки души, които след това положиха цветя на Театралния площад в града в памет на Немцов.

През октомври 2019 г. Ирина Славина беше глобена със 70 хиляди рубли за „неуважение към властите и обществото“, след като на шега предложи във Фейсбук да се преименува град Шахуня, сменяйки няколко букви в името му. Тогава Славина беше възмутена от инсталирането в Шахуня на паметна плоча в памет на Сталин за 140-годишнината от рождението му. „Моята медия се състои от един човек – това съм аз. Трябва да пиша новини и да бъда оператор, и ответник в съда, и да предоставям данъчни отчети, да запълвам емисия. Тоест аз съм сама във всичко. Освен това пътуването до Шахуня струва пари и бюджетът на моята медия е много скромен и още веднъж повтарям: тя просъществува от дарения. Благодарна съм, че двама адвокати ми помагат напълно безплатно, един от „Агора“, а другият от „Апология на протеста.“ За мен е голяма чест, че такива хора ми помагат. И съм сигурна, че рано или късно те ще стигнат до ЕСПЧ по моето дело“, каза Славина след този инцидент в интервю за радио „Свобода“.

През юни 2020 г. Ирина Славина беше обвинена в разпространение на „фалшиви новини“. Това се случи, след като в публикация съобщи, че един от ръководителите на академия по самбо се е срещал с десетки хора, включително ученици, знаейки, че е заразен с коронавирус. Този път съдът глоби Славина с 65 хиляди рубли. „В момента просто искам да умра. Защото част 9 от чл. 13.15 от Административния кодекс на Руската федерация, който ми беше вменен, е написан, за да убива журналисти и медии. Финансово. Но психическата болка от несправедливостта е толкова силна, че вече тежи и физически“, написа тогава Славина във Фейсбук.

Павил Чиков от международната организация за защита на човешките права „Агора“ съобщи, че тази формация е работила със Славина, след като са й предявили обвиненията за неуважение на властта и за фалшиви новини. По думите му групата е завела иск в Европейския съд за правата на човека от името на журналистката.

Руският следствен комитет съобщи, че започва предварително разследване по случая.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.