Руски активист е под съд заради „ЛГБТИ пропаганда“

Един руски съд в най-близко бъдеще ще реши дали постът, написан от Евдокия Романова, руска активистка, която тя е публикувала в социалните мрежи през 2015 г. представлява „хомосексуална пропаганда“ – обвинение, което може да има като резултат голяма глоба за активистката и по-нататъшен удар върху свободата на словото в Русия, съобщава правозащитната организация „Хюман райтс уоч“, в свое комюнике.

Ако съдът осъди Романова, това ще е най-малко седемнадесетата присъда по приетия през 2013 г. руски закон за „гей пропагандата“, който забранява разпространяването на каквато и да е позитивна информация за „нетрадиционните сексуални отношения“.

Романова е обвинена за това, че е споделила във Фейсбук информация за „Младежка коалиция за сексуални и репродуктивни права“, международна група, която се застъпва за това младите хора да имат достъп до точна информация за здравето и сексуалността. Групата вярва, че информацията и образованието са жизненоважни за гарантиране на правото на живот, здраве и благополучие на младежите.

Обвинението смята, че Романова е направила чрез своя пост „гей пропаганда“, защото е описала еднополовите отношения като социално приемливи и равноценни на хетеросексуалните. Чрез това, според обвинението, тя заплашва интелектуалното, моралното и умственото  благополучие на децата. С други думи, законът увековечава лъжата, че да си гей или лесбийка означава да представляваш опасност за децата.

Докато поддръжниците на закона твърдят, че той пази децата, забраната, налагана от него, ги уврежда, като ги лишава от достъп до съществена информация и така закрепва стигмата срещу ЛБГТИ хората и по-специално срещу подрастващите от тях. Този закон беше осъден от Комитета на ООН за правата на децата, от ЕСПЧ в Страсбург, от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и от Съвета на Европа.

Случаят на Романова ясно показва, че руският закон за „гей пропагандата“ е просто неубедително оправдание за дискриминацията срещу ЛБГТИ хората в Русия. Наситената с факти, позитивна и утвърждаваща информация за сексуалността и здравето е много важна за децата. А за ЛБГТИ подрастващите, които често се чувстват изолирани и раними, тази информация може да изиграе животоспасяваща роля.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.