Руски остров обявява извънредно положение след нашествие на бели мечки

Споделете статията:

Руското правителство изпраща екип от експерти в Арктика да приспят и премахнат десетки гладни мечки окупирали остров Новая Земля, където живеят около 3,000 души, съобщава Гардиън.

“Никога не е имало толкова масово нашествие на бели мечки,” казва Жиганша Мусин от местната администрация. “Те буквално преследват хора по улицата.”

“Хората се страхуват да излязат от къщи. Родителите не смеят да пуснат децата си на училище,” според Александър Минайев от администрацията.

Видео материали показват около дузина мечки ровещи в боклука, докато хора безуспешно се опитват да ги стреснат с кучета и клаксони.

Според руското законодателство белите мечки са застрашен вид и убиването им е забранено. Но от администрацията предупреждават, че ако опитите да бъдат премахнати не успеят, може да се наложи бъдат застреляни в името на безопасността на хората обитаващи острова.

Мечките са принудени да променят нормалните си миграционни и ловни райони от променящия се климат. Учените не са изненадани от това развитие. Арктика се затопля два пъти по-бързо от останалите райони на планетата и ледът, който е основният дом на полярните мечки, се стопява.

Освен това околната среда в района има редица проблеми: наблизо в морето е една от новите помпи за нефт в Арктика, населените места нямат ефективна стратегия за обработване на битови отпадъци, а и по Съветско време тук са се тествали атомни бомби.

Мечките не се появяват с цел отмъщение – те нямат къде другаде да отидат.

Заглавията в новините съдържат думи като “нашествие” и “депортиране”. Аналогията с кризата с бежанците не е случайна. Все повече биологични видове (вкл. мечките и хората) биват принудени да напуснат домовете си заради климатичните промени. Конфликти неизбежно следват.

Гардиън обобщава, че публичният дебат се фокусира единствено върху това дали да ни е жал за мечките или дали ни е страх от тях. Този ъгъл пропуска най-важния аспект на проблема: животните губят зимата, от която зависят.

По материали от Гардиън:

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.