Руски съд отказва да предаде на близките му посмъртни документи за легендарен шведски дипломат

Един съд в Москва е отказал да удовлетвори иска на родственици на шведския дипломат Раул Валенберг,  арестуван в бившия СССР през 1945 г. и загинал  при тайнствени обстоятелства, да се запознаят с документите, които могат да хвърлят светлина върху съдбата му, съобщава сайтът на Радио Би Би Си. Както е известно, като шведски дипломат в Будапеща през последните години на Втората световна война, той е издал на хиляди унгарски евреи визи, чрез които те са напускали окупираната през 1944 г. от нацистка Германия Унгария и така са спасили живота си. През 1944-45 г. между 500 и 600 хиляди унгарски евреи са били унищожени в лагерите на смъртта.

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), наследник на бившия КГБ, отказва да предаде на близките досието на Валенберг, а Мещанският райнен съд в Москва застана на нейна страна.

Според агенция „Новости“, цитирана от Би Би Си, представителят на ФСБ в съда е заявил, че неговото учреждение не може да бъде смятано за правоприемник на КГБ, защото то формално е създадена на базата на службата за контраразузнаване. „ФСБ няма никакво отношение към събитията от 1945 г. Ние просто съхраняваме тези документи“, казва той.

Според ФСБ Валенберг е бил арестуван като „ръководител на унгарската резидентура“ на министъра на външните работи на нацистка Германия Йоахим фон Рибентроп и „е умрял от естествена смърт при транспортиране от затвор до Красногорския лагер“.

ФСБ смята, че смъртта на дипломата е била именно „естествена“.  „Той е бил интересен като специалист. Уверен съм, че колегите ми не са били заинтересувани в смъртта му, когато са могли да получат от него някаква информация“, е заявил представителят на ведомството.

От ФСБ обясняват отказа си с това, че в тях са споменати лични данни на други хора. По думите му секретността, наложена върху документите за смъртта му, ще бъде снета в периода от 2020 до 2022 г.

Адвокатът на племенницата на дипломата Иван Павлов от своя страна заявява, че „грижата на ФСБ за частния живот на жертвите на репресиите, които предшествениците им са устроили, е цинична“.

Данъчното ведомство на Швеция, което води регистрите на ражданията и на умиранията в тази страна, миналата есен обяви Валенберг за мъртъв 71 години  след изчезването му.

Преди 60 години, през 1957 г., съветското правителство заяви, че Валенберг е умрял в затвора от инфаркт на 17 юли 1947 г., макар че до тогава то изобщо да отричаше, че дипломатът се е намирал  в съветски затвор.

Няколко свидетели са разказвали за срещите си с Валенберг, състояли се години след неговата предполагаема смърт. Членовете на семейството на дипломата вече няколко десетилетия неуспешно се опитват да изяснят какво точно е станало с него.

Валенберг е бил назначен за първи секретар на шведското посолство в Будапеща през юли 1944 г. На хиляди унгарски евреи той е издал паспорти и визи за влизане в Швеция, с което ги е спасил гибел в германските концентрационни лагери.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.