Руски съд отказва да признае жена, която е премахнала гърдите си, за такава и отнема децата ѝ.

Жителката на руския град Екатеринбург Юлия Савинковских, на която съдът отне приемните деца след като тя си е направила операция по премахване на гърдите, е била призната от местен съд за мъж и от текста на решението следва, че точно на това основание съдът не ѝ разрешава да си върне децата. Това съобщава сайтът на радио Би Би Си.

В понеделник адвокатът на асоциация „Агора“ Павел Чиков публикува мотивацията на решението на съда, прието по повод иска на жената от 5 февруари. В него тя иска да бъде отменено решението на органа по опеката, с което той я лишава от правото да възпитава  приемни деца.

В откъса, публикуван от адвоката, се казва, че Савинковских е мъж и поради това нейният брак с друг мъж се смята за недействителен, от което следва, че в такова семейство не могат да се отглеждат приемни деца.

„Идентификацията на Юлия Савинковских като представител на мъжкия пол, като се има пред вид, че тя е в брак с мъж, стремежът ѝ да приеме социална роля, свойствена на мъжкия пол, по същината си противоречи на принципите на семейното законодателство  на нашата страна, както и на традициите и на менталитета на нашето общество“, пише в решението на районния съд в Екатеринбург.

Защитаващият интересите на Юлия Савинковских адвокат от „Агора“ Алексей Бушмаков съобщава на вестник „Новая газета“, че в паспорта на клиентката му е вписан мъжки пол. Според него, никакви документи, които свидетелстват за това, че тя си е сменила пола, не съществуват.

Самата Савинковских съобщава на Би Би Си, че не си е правила и не планира да си прави операция по смяна пола. „Не планирам нито фалопластика, нито хормонотерапия, нито паспортна смяна на пола“, твърди Юлия Савинковских.

Тя казва, че въпреки това, което е написано в решението на съда, тя съхранява социалната роля на жена.

„Децата ми ме наричат „мама“. В това число и най-голямото, дъщеря ми, която е на 17 години“, казва тя.

Според адвоката Бушмаков съдът просто е отказал да дочака резултатите от психологическата и психиатрична експертиза.

Това не е първото подобно решение на районния съд в този град. Той е отказал да удовлетвори и предишен иск, през декември м.г. Но тогава по-висшият съд е признал това решение за неправилно и е върнал делото за ново разглеждане.

Преди няколко години семейство Савинковских са взели от един детски дом две изоставени деца. Едното от тях има тежки повреди на главния мозък, а другото страда от детска церебрална парализа.

Но през август 2017 г. органите по опеката ги отнели от семейството, след като разбрали, че Юлия Савинковских си е направила операция по отстраняване на гърдите.

Истинската причина за това е отстраняването на гърдите на жената, макар в решението на органите по опеката да са изтъкнати фалшиви причини.

Чиновниците от органа по опеката заявяват, че жената, която освен двете приемни, има и три родени деца, е искала да си промени пола, доказателство за което служил блогът ѝ.

Според семейството, органите по опеката мислят, че Юлия Савинковских е транссексуална. В Русия това се счита за психическо разстройство на половата идентификация.

Пред Би Би Си г-жа Савинковских казва, че въобще не мисли за смяна на пола, а че просто е искала да се избави от прекалено големите си гърди, които ѝ пречат.

„Много е тежко физически. Вечер ме боли гърба, сутрин – също, много силни болки имам, защото те бяха много големи. Живеех, като непрекъснато превъзмогвах болката“, казва тя.

 

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.