Руски военни самолети убиват десетки в сирийски град

Споделете статията:

Въздушни удари, вероятно извършени от руски военни самолети, убиват десетки хора в центъра на контролирания от бунтовници град Идлиб в северозападна Сирия на 20.12. За това свидетелстват спасителни работници и жители според сведенията на Ройтерс.

Свидетелите твърдят, че най-малко шест удара са уцелили оживен пазар в центъра на града, няколко правителствени сгради и жилищни зони. Спасителните работници са потвърдили информазията за 43 убити, но са намерени най-малко още 30 тела, които не са идентифицирани. Над 150 души са ранени, а някои от по-сериозните случаи са били изпратени в болници в Турция.

„Има много трупове под отломките”, каза Ясер Хамо, цивилен служител по защитата, по интернет система за предаване на съобщения, добавяйки, че доброволци и други цивилни служители все още изваждат тела.

Репортаж по една социална медия и по про-опозиционна телевизия показват автомобили, пригодени за линейки, които обикалят зоната с ранени цивилни, където хората търсят оцелели сред отломките от срутените сгради.

Самех ал-Мюазин, местен жител, каза, че е видял тела по главната улица на града, добавяйки, че хората се страхуват от още интензивно бомбардиране.

„Всички се страхуват, че това е само началото”, споделя той.

Идлиб, столицата на северозападната провинция със същото име, стана важен център за контролираната от бунтовниците северозападна Сирия, след като беше завладяна по-рано тази година от коалиция от ислямистки въстанически групировки, известна като Джаиш ал Фатех и включваща сирийското крило на ал Кайда – Фронта Нусра.

Москва твърди, че се е целила във воюващи от Ислямска държава, но бунтовниците и жителите казват, че страната причинява стотици цивилни жертви с безразборното си бомбардиране далеч от фронтовата линия.

Жителите споделят, че различават руски самолети, които летят на голяма височина, от сирийските хеликоптери, които безразборно пускат бомби от много по-ниска височина.

Градът Идлиб не пострада от интензивната бомбена кампания в селските райони, след като през септември бе постигнато примирие с помощта на ООН.

Договорката позволи оттеглянето на бунтовниците в гранично селце близо до Ливан, в замяна на евакуирането на цивилни от двата шиитски града Кефрайа и ал-Фуа, намиращи се в бунтовническа засада в провинцията Идлиб.

Сделката включва мълчаливо споразумение, според което градът Идлиб също попада под уговорките за прекратяване на огъня, позволявайки на хиляди преселници от северна Сирия да потърсят убежище там.

В знак на нарушаването на примирието един бунтовнически източник твърди, че бунтовниците отново са започнали да обстрелват двата града. Жителите разказват, че десетки семейства са избягали с част от притежанията си в търсене на безопасност във временните лагери по турската граница.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.