Руско изследване: презервативите са виновни за разпространението на ХИВ

Подкрепяни от руското правителство здравни експерти обвиниха презервативите за разпространението на ХИВ. Според тях достъпът до презервативи поощрява безразборните сексуални контакти, предаде PinkNews.

Руският Институт за стратегически изследвания представи проучването си по тази тема на комисията по обществено здраве в Градския съвет в Москва. В него се твърди, че западните модели за борба с ХИВ обръщат твърде много внимание на рисковите групи, каквито са зависимите от наркотици и ЛГБТ хората. Според авторите му тези модели не биха проработили в Русия, защото „културните, исторически и психологически характеристики на населението“ са различни.

Изследването също така обвинява хомосексуалността и безразборния секс за разпространението на инфекции и насърчава „традиционните ценности“ във връзките. Според Игор Белобородов, учен и съавтор на изследването, че най-добрият начин да се защитиш от ХИВ е „да бъдеш в хетеросексуално семейство, в което и двамата партньори са си верни.“

Изследването беше критикувано от някои общински съветници, които присъстваха на представянето му. Ръководителят на Федералният център за борба със СПИН Вадим Подровски подчерта важността на презервативите за ограничаването на разпространението на ХИВ.

В Русия се наблюдава бързо нарастване на случаите на ХИВ. През последните пет години докладваните случаи почти са се удвоили. През 2010 г. те са 500 000, а през 2015 – 930 000. Някои от политиките на Путин са критикувани, че са допринесли за този ръст.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.