Руснак, осъден за окачване на знаме на чужда държава, обжалва в Страсбург

Руски гражданин, осъден за окачване на знаме на чужда държава, обжалва присъдата си в Европейския съд по правата на човека. Става дума за активиста от калининградския Комитет за обществена самозащита Михаил Фелдман, съобщава руският опозиционен сайт „Грани.ру“. По-рано той беше осъден на година и два месеца лишаване от свобода на основание, че заедно с други е окачил знамето на Германия на фасадата на областното управление на ФСБ, т.е. тайната полиция, наследник на бившия КГБ. Фелдман е подал в Съда в Страсбург жалба за „необосновано криминално преследване“.

Жалбата е за нарушение на чл. 10 на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧОС), който защитава свободата на изразяване на мнение и чл. 6 от Конвенцията, гарантиращ правото на справедлив съдебен процес.

Жалбоподателят настоява, че е преследван по политически причини и че окачването на знамето на Германия на фасадата на гаража на тайната полиция не е криминално престъпление и не представлява никаква обществена опасност, а е било форма на критично по отношение на руската анексия на Крим мнение. По времето на провесването на флага – март 2014 г., тази анексия беше в ход.

Демонстрацията на флага на чужда страна, с която Русия има нормални дипломатически отношения, не може да оскърбява чувствата на патриотично настроените граждани, твърди наскоро освободеният от затвора бивш политически затворник. Освен това, твърди Фелдман, гражданите на Калининград така и не са успели да видят знамето, защото тайната полиция е следяла непрекъснато извършителите и то е било свалено веднага след като са го окачили.

Според жалбоподателя чл. 213 на Руския наказателен кодекс, който наказва за хулиганство, е написан извънредно неконкретно и се тълкува от съда твърде широко. Това позволява този наказателен състав да се прилага за наказване на съвсем законни действия.

Адвокатът на Фелдман Ирани Хрунова отбелязва, че това въобще не е първият случай в Русия, когато демонстрацията на знаме на чужда държава се преследва като криминално престъпление. „Европейският съд по правата на човека може да се изкаже по този повод като разясни доколко в едно демократично общество гражданите имат право да ползват държавно знаме, в това число и на чужда държава“, казва адвокатката.

Акцията с окачването на знамето е направена в ранното утро на 11 март 2014 г. Освен Фелдман в нея са участвали двама граждански активисти – Олег Савин и Дмитрий Фонарев, които също са били осъдени на по една година затвор. Калининградска област е руски анклав, намиращ се между Полша и Германия и нямащ сухопътна граница с Русия. Главен град на областта е Калининград, бившият Кьонингсберг, който е известен като града на немския философ Имануел Кант.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.