Рязко се увеличава езикът на омразата сред младежите в социалните мрежи

Споделете статията:

Рязко се увеличава езикът на омразата сред младежите в социалните мрежи. Това сочи национално проучване на Центъра за диалог и етническа толерантност „Амалипе“ цитирано от Банкеръ.

Езикът на омразата в интернет е насочен както към етнос и религия, така и към социалното и материално състояние, посочиха от „Амалипе“ и поясниха, че с кампанията си апелират към младежите да отговарят на омразата с позитивни послания.

„Иска ми се да вярвам, че намалява омразата и нараства толерантността. Има много малки крачки, но мисля, че се случват. Все повече различни кампании има за това, на различни организации“, каза пред БНР Деница Иванова от ромската неправителствена организация.

С раздаване на балони и листовки във Велико Търново доброволци от Центъра отбелязаха Световния ден на толерантността – 16 ноември. Минувачите във Велико Търново получаваха балони и цветни послания и имаха възможност да напишат какво е да си толерантен. Ето какво написаха хората:

„Хората просто трябва да приемат тези, които са различни и не трябва да бъдат осъждани“.

„Да разбираш другите и да бъдеш съпричастен към тях“.

„Първо трябва да са толерантни нашите управници и след това ние, хората един към друг“.

По същото време кръгла маса за толерантността предизвика бурни дебати сред младежи от Бургас. “Многообразието е реалност, а толерантността към различията – свобода на духа и висша човешка добродетел.” Така над 130 младежи от различни бургаски училища обобщиха изводите от дискусия на тема „Толерантността като обединител срещу омразата”.

С кръглата маса, организирана от Областна управа – Бургас и Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”,  в Бургас бе отбелязан  Международния ден на толерантността – 16 ноември. Дискусията се проведе в зрителната зала на областната управа, където младежи от 9 бургаски училища се превърнаха в посланици на толерантността и представиха вижданията си пред своите приятели, съученици, гости на събитието. Сред тях бяха областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков и зам.- кметът на община Бургас Йорданка Ананиева.

„За нашето съвремие толерантността е от особено значение.  Днес технологиите позволяват да имате приятели от другия край на света. Затова е важно да не ви разединяват различията, а да намерите общото, което ви обединява”. С тези думи областният управител Вълчо Чолаков се обърна към младежите и постави начало на дебатите.

В кръглата маса участваха ученици от:  Професионална търговска гимназия, ПГСАГ “Кольо Фичето”, ППМГ “Акад. Никола Обрешков”, СУ „Св. св. Кирил и Методий”, Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров”, ПГПАЕ “Гео Милев”,  Профилирана гимназия за романски езици ”Г. С. Раковски” и ПГЧЕ “Васил Левски” .

Модератор беше Веселка Бъклева, преподавател по история в ППМГ “Акад. Никола Обрешков”, която от години работи по темата за човешките добродетели. През 2019 г. тя стана и  носител на почетното звание „Пазител на паметта”, учредено от „Алеф” и връчвано на хора, допринесли за съхраняване и популяризиране на непреходните примери на хуманизъм, доблест и толерантност.

В рамките на 1 час младежите, сред които имаше представители на различни народности – от България, Армения, Казахстан и др.,  формулираха понятието „толерантност”, дебатираха как могат да бъдат променени възгледите, нагласите и предразсъдъците, за да се даде отпор на омразата и антихуманизма, на  надигащия се антисиметизъм и вихрещия се тероризъм. Те не се уплашиха да коментират начините, по които може да се съхрани религиозния мир и да се постигне най-трудната политическа добродетел – политическата толерантност.

Въпросът трябва ли да има граници толерантността и къде точно са те предизвика бурно обсъждане сред учениците. „Всеки има право да бъде различен, но трябва да бъде толерантен към другите и да не натрапва своето различие и своите убеждения”, намеси се в дискусията на младежите Вълчо Чолаков и изрази своето възхищение и благодарност за това, че сега те не са  пред компютрите, екраните или на друго младежко забавление, а са тук,за да споделят  мислите си, да научат нещо ново, да поспорят за важното понятие – толерантност.

Времето от 1 час, определено за дебатите, не стигна на младежите да изразят мнението си по всички повдигнати въпроси. Те се обединиха около идеята за организиране на втора кръгла маса по темата.

В рамките на събитието бе представен и току що излезлият от печат сборник разкази „Да обичаш, въпреки”, издание на Център „Алеф”. Сборникът съдържа 20 наградени художествени разказа от  Шестия национален младежки литературен конкурс  „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Творбите разказват за любов, приятелство и дружба между българи и евреи в годините на Холокоста.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.