С акцията си в ромския квартал Иван Гешев умножава расистките нагласи в българското общество

Вчера столичният квартал „Христо Ботев“ бе пълен с полиция и жандармерия. Акцията е разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка на лицата с две и повече висящи дела. Гешев и вътрешният министър лично контролираха действията на стражите на реда.

Пред медиите главният прокурор обяви война на битовата престъпност. “Тези, които извършват престъпления,кражби грабежи, битовата престъпност, тормозят възрастните хора по селата, убиват, изнасилват и всякакъв друг престъпна дейност, трябва да си преосмислят поведението”, каза Гешев.

Акцията е част от общодържавната проверка на граждани, които имат повече от две висящи дела. Освен с обири на бензиностанции, престъпната група вероятно се е занимавала и с кражби на автомобили, подозират властите, пише БГНЕС. Не е ясно обаче дали издирваните са извършители на приписваните им престъпления, защото част от обирите са извършвани от маскирани хора. Властите обясняват, че издирваните се опитали да оберат магазин за цигари вечерта преди акцията в квартала.

 

 

 

“Главният прокурор Иван Гешев няма почивен ден. След като обяви, че ще арестува всички олигарси на прехода, които са окрали държавата, днес той влезе в ромския квартал „Христо Ботев“ в столицата си”, пише левият Дума.

Етнизираният образ на престъпността е внимателно отгледана през последните години митологема, която дава хляб на много хора – журналисти, политици, а вече и на прокурори, коментират акцията на Гешев правозащитници в социалните мрежи.

Активистът Радослав Стоянов написа в профила си:” В публичната си комуникация прокуратурата сякаш се ръководи от внимателно проучване за това кое ще повиши общественото доверие в нея. И е решила да работи над това да капитализира върху расистките нагласи в българското общество. Защото какво друго е словосъчетанието “битова престъпност”, ако не утвърден през последните години евфемизъм за престъпления, извършвани от роми!?”

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.