С коронавирус можем да се заразим и след имунизация. Но ваксината спасява животи

Колко ефективни са допуснатите ваксини? Колко трайна е защитата? Защо все пак има смъртни случаи след имунизация?

Всички ваксини, които са допуснати до момента от Европейската служба за контрол над лекарствата (EMA) и Американската агенция за контрол над храните и лекарствените средства (FDA), се отличават с висока ефективност.

Двете mРНК-ваксини на Biontech/Pfizer и Moderna имат например ефективност от близо 95%, а векторната ваксина на AstraZeneca по най-нови данни постига ефект от 76%. Това означава, че и след ваксиниране все пак е възможно човек да се зарази с коронавирус. Голямата полза от ваксините обаче се състои в това, че всички те предотвратяват тежките и особено смъртоносните форми на Ковид-19.

Защо се стига до смъртни случаи и след ваксинация?

Институтът „Роберт Кох“ пише, че има най-вече два фактора, които могат да доведат до Ковид-19 и след ваксинация: ако инфекцията с коронавирус е станала непосредствено преди или в първите дни след ваксинирането, т.е. ваксината не е имала достатъчно време, за да предизвика имунна реакция. А всички документирани досега смъртни случаи са били именно такива. За да се създаде имунитет на организма, са нужни около две седмици, а пълната защита срещу болестта се установява едва след втората доза.

Учените правят разлика между „стерилизиращ“ и „функционален“ имунитет. Стерилизиращ имунитет означава, че ваксинираният не може повече да заразява други хора. Първите анализи на резултатите от ваксинациите с препарата на BioNTech/Pfizer в Израел показаха, че хората, които са получили вече и двете дози от ваксината, имат 92% по-нисък риск да предават инфекцията на околните. С други думи – поне по отношение на този препарат е установен висок стерилизиращ ефект срещу най-разпространените вирусни варианти. Не за всички ваксини обаче има надеждни данни по този показател. Предполага се обаче, че техните стойности ще са сходни.

Колко дълготрайна е защитата след ваксиниране?

За нито една от ваксините досега няма категоричен отговор по този въпрос. На него ще може да се отговори едва след няколко месеца или дори години.

със съкращения

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.