С минута мълчание в памет на правозащитника Емил Коен започна дискусия за расизма и антисемитизма

Споделете статията:

На  17 септември се състоя дискусия на тема : “След протестите в Кемниц –  какви са днес измеренията  на ксенофобията, расизма и антисемитизма по света и у нас”. Темата на обсъждането включи и инициативата на Столична община и ОЕБ“Шалом“ „Да изчистим София от омразата“ , за което Маргиналия писа.

Участници в дискусията  бяха културологът проф. Ивайло Дичев/СУ/ и проф. Антоний Тодоров/НБУ/, политолог.

Проф. Ивайло Дичев е носител е на наградата “Димитър Пешев”
Проф. Антоний Тодоров

 

 

 

 

 

 

С интересни примери  за разпространението на графитите със свастика по ул. Цал Симеон се включи и Юлия Дандолова – изпълнителен директор на “Шалом”.

Модератор беше главният редактор на „Маргиналия“ Юлиана Методиева.

Дискусията започна с минута мълчание в памет на един от основателите на правозащитното движение в България, социологът и журналист от „Маргиналия“ Емил Коен, чиято внезапна загуба оставя дълбок и  незаличим белег сред либералната гражданска и политическа общност.

Присъстваше и г-жа Цветомира Димитрова, представител на Програма Европа при Столична община. Поканени бяха г-жа Малина Едрева и г-жа Ирина Йорданова, които  бяха възпрепятствани  поради  участие в различните тържества за празника на София.

Дискусията  „След протестите в Кемниц – какви са днес измеренията на ксенофобията, расизма и антисемитизма“ е вторият етап на публичните дебати за борбата със словото на омраза в  рамките на Програма Европа по проекта на Сдружение за човешки права Маргиналия „София – град без екстремизъм и омраза“.

Първият етап бе  през февруари т.г. с Международна конференция с участие на г-жа Йорданка Фандъкова, зам.министър Георг Георгиев, национален координатор по проблемите на антисемитизма към МВнР, зам.министър Деница Сачева, МОН, представител на Комисията за защита от дискриминация, Александър Оскар, председател на Организация на евреите в България „Шалом“, София Коен, председател на  Централния Израелтянски духовен съвет, Ерик Рубин и Лилиян  Ирит, посланници на САЩ и Израел, кметът от германския град  Алтена, Енцио Вецел, директор на Гьоте институт,  граждански активисти, преподаватели от СУ, НБУ.

Стенограмата от дискусията, която засегна ключовите теми за расизма и антисемитизма, ще се публикува с незначителни съкращения на 21 септември в сайта за човешки права Маргиналия.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.