С промените в НК се създава предпоставка за субективен произвол

Държавният глава Румен Радев наложи поредното си вето – този път върху Закона за изменение и допълнение на наказателния кодекс. Президентът оспорва възможността близките и семействата на задържани лица да не се уведомяват до 48 часа от задържането им и особено възможността, която се дава с промените в НК родителите на задържани непълнолетни или техни учители и директори на учебното заведение, в което се обучават, да научават за това в срок до 24 часа, през които децата ще остават в неизвестно за тях.

Пред БНР адв. Михаил Екимджиев от Асоциацията от европейска интеграция и защита на човешките права, коментира дали се нарушават човешките права с промените в НК и спазват ли се европейските нормативи:

“ Автоматично със самото приемане на промените в НК няма да бъдат нарушени нито конституцията, нито конвенцията, но се създават изключително сериозни предпоставки за такива нарушения Тези промени са пореден ярък пример за побългаряване на директива, чиято цел е да подобри, да оптимизира правото на процесуална защита. Такъв тип забавяне на уведомяването може да се допуска само в изключителни случаи, докато начинът, по който тя се транспонира в българския Наказателно-процесуален кодекс, създава предпоставки да се използва винаги по субективна преценка на наблюдаващия прокурор, а другото име на субективната преценка е произвол. Той може да задържи едно дете за 24 часа без да се уведомяват близките му по подозрение за извършено престъпление и затова той няма да носи никаква, подчертавам, никаква отговорност“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.