С тържества и с премиера на документален филм ще отбележим Международния ден на ромите

Споделете статията:

С тържествени прояви на почит към паметта на невинните жертви на нацисткия геноцид срещу ромите в Европа ще се отбележи Международния ден на ромите – 8 април у нас. Организатори са центровете за развитие на общността, които са верига от неправителствени ромски организации, създадени по инициатива на най-голямата ромска организация у нас – ЦМДТ  „Амалипе“ във Велико Търново, съобщават от „Амалипе“.  Празникът ще бъде почетен с различни тържествени културни прояви, шествия, спортни турнири във Велико Търново, Етрополе, Долна Баня,нови Пазар.

Освен това, на 8 април от 19:20 ч. в Дома на киното в София ще се състои премиерата на дебютния документален филм на младата режисьорка от ромски произход Людмила Живкова –Балашикова „Весел е циганският живот“.

Филмът е лично изследване на авторката за съдбата на циганите по време на Втората световна война. Според нея се оказва, че единствено тук, в България, нито един циганин не е пострадал, за разлика от останалите европейски страни. Филмът е търсене за доброто и злото, за паметта на България и ромите й, за човечността, която никога не трябва да забравяме.

Ето и оригиналното съобщение на „Амалипе“, от което се вижда какъв именно празник е 8 април:

„На 8 април – Международния ден на ромите – светът почита паметта на всички ромски жертви на холокоста. По време на Втората световна война над 500 000 роми са били изпратени в концентрационни лагери, от които никога не са се завърнали. Подобно на други преследвани от нацистите групи, много от ромите са останали сираци, без съпрузи или бездетни.

Денят е основан на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 г., който събира представители от 30 страни. Именно тогава се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност.

Приет е химнът на ромите, песента „Джелем, джелем” („Пътувал съм, пътувал съм”). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович. Приет е и флаг. Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път,който са извървели от Индия до Европа.

Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.