С викове „Вървете си у дома“, „Това не е вашата страна“ българските войски в Прага са замеряни с камъни и бутилки с газ

Преди 53 години войските на Варшавския договор, командвани от Москва, нахлуват в Чехословакия, за да сложат край на Пражката пролет. В полунощ на 20 срещу 21 август 1968 г. групирана от 5 страни от Източния блок армия, наброяваща 500 000 души, нахлува в Чехословакия. С това е поставено началото на операция „Дунав” (Операция „Дунай”).

Според официалната съветска пропаганда войските на Варшавския договор са се притекли на помощ на ръководството на Чехословашката комунистическа партия, за да се справят с контрареволюцията в страната, заплашваща социализма.

Във външнополитически аспект комунистическият ръководител Тодор Живков е възприел курс на пълно обвързване на България с политиката на Съветския съюз. След СССР Чехословакия е втория по обем български кредитор в средата на 60-те години.

Диктаторът Живков през март предлага най-радикалния подход спрямо случващото се в чехословашкото общество, а именно военна намеса. НРБ участва в потушаването на Пражката пролет с два мотострелкови полка и един танков батальон. Със заповед № 39 от 20 август 1968 г. е дадено нареждане за проникване на територията на Чехословакия. Заповедта е подписана от 33 висши партийни функционери и политици. Полковете получават бойна заповед, подписана от военния министър Добри Джуров и началника на генералния щаб Атанас Семерджиев. От съображения за сигурност плановете за нападението са известни само на полковите командири, както и на офицерите по политическите въпроси.

Военните ни части в Прага са посрещнати с викове „Вървете си у дома“, „Това не е вашата страна“ и са замеряни с камъни и бутилки с газ.

На 13 септември чехословашкият министър подава устна нота, с която изисква българското военно присъствие да бъде оттеглено.

Освен, че България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, тя е и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет.

Лидерът на комунистите в Румъния Николае Чаушеску, остър противник на съветското влияние, застава в подкрепа на Дубчек, държи публична реч в Букурещ на самия ден на нахлуването, като осъжда съветската политика.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.