Бахтало нево берш! Честита Василица, приятели!

Над 300 ученици от 37 училища от цялата страна идват в София за  празника Василица. Отбелязването му е свързано с легендата за Банго Васил, който се явява като спасител на ромите, като изградил отново мост, разрушен от Дявола, за да могат те да преминат отвъд реката.

Ромските изпълнители  носят магическия дух на празника Василица, известен като Ромската Нова година. Децата искат да покажат богатството на ромската култура и нейната връзка с културата на етническите българи и другите етноси, съобщават организаторите от Амалипе.

Децата ще бъдат лично ще посрещнати от Президента и Вицепрезидента, Председателя на Народното събрание, министрите на образованието, на труда и социалната политика, на здравеопазването, на регионалното развитие, на външните работи, от националния омбудсман

Ученици от група “Ромски фолклор” ОУ “Св. Паисий Хилендарски”, село Тополчане от  община Сливен, дълго репетираха  изпълнението на Предание за “Банго Васили”, както и танцовото изпълнение на песента “Са е рома”.

Деца от ОУ „Васил Левски” в Караджово ще правят наричания за Василица в Американското посолство.

 

 

В посолството на Кралство Нидерландия с посланик н.пр. Беа Тен Тъшър пък ще бъдат ученици от ОУ “Отец Паисий” в село Искра.

След това малките сурвакари ще отидат в посолството на Индия.

Посолството на Словакия приема ОУ “Гео Милев” – с. Белозем. Фондация “Америка за България” посреща децата от ОУ “Христо Ботев” в Стамболийски.

Посолството на Австрия и посланик Андреа Вике приемат сурвакари от ОУ  “Проф.д-р Асен Златаров” в село Боянци, което е едно от новите училища в мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“.

 

Подготовка за пътуването в София снимки: Валери Леков

м  “.

 

“От две години целенасочено не посещаваме министрите от коалицията Обединени патриоти след изказване на единия от тях в началото на 2017 година, заклеймяващо цялата ромска общност”, споделят от организацията.

Групите от ромски, български, турски деца учат как заедно да отбелязват споделените си празници.В село Марково ученици от групата по ромски фолклор с ръководител Детелина Лазарова, ще припомнят легендите за куция Васил, след това  ще наричат със сурвачки за здраве, късмет и берекет.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.