Събарянето на жилища във Войводиново е акт на държавно спонсориран и иницииран расизъм

Колеги на пребития Валентин Димов подготвят протест след призива на бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков. Тежко въоръжени полицаи и жандармерия бяха разположени в ромската махала и около нея, за да  пазят недоволните българи да не извършат погром над къщите.

На протеста довечера във Войводиново в отговор на призива на ген.Шивиков идват командоси от Варна, Русе, Пловдив. Към тях ще се присъединят ултраси от Локо Пловдив и други футболни клубове.

Багерите продължават да разрушават къщите в ромската махала. Въпреки студа хората остават без къщи. „Спрете произвола! Оставянето на хора без подслон през зимата е грубо  беззаконие!“, реагира във фейсбук експертът по проблемите на малцинствата Михаил Иванов.

В социалните мрежи бившият министър на екологията Юлиан Попов написа:

„Събарянето на жилища във Войводиново е акт на държавно спонсориран и иницииран расизъм. Това е линч, подобен на този, който сме гледали във филмите за расизма в американския юг преди 100 години. Оправданието, че това са незаконни постройки е точно толкова валидно, колкото е валидно предложението, че на всеки който се сбие на улицата трябва да му бъде съборен остъкления балкон. Горе-долу всички остъклени балкони са незаконни постройки. Връзка между незаконното строителство и престъпността има, но тя е в бездействието на властите или в неспособността им да се справят с незаконни действия, когато те се извършват или когато се установи тяхната незаконност.. Тенденцията да се наказва виновен без да се търси вина, без разследване, без размисъл за еволюцията на конфликта, без обективно вглеждане в причини или дори факти води да фашизиране на обществото. Фашизирането не е държавен акт, той е обществена нагласа, която създава условия за властово въплъщение на етническото отмъщение.“

Подписка за оставката на Красимир Каракачанов тръгна отвчера. На 14 януари се готви протест пред Министерски съвет. Организатори са Постоянна Ромска конференция.

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.