Събарят къщи в „Шекер махала“, в две от тях живеят роми с девет деца

 

Продължава  събарянето на къщи в пловдивския квартал „Шекер махала“.  Багери и камиони премахват  незаконните постройки.  Недоволни хора са се събрали на мястото и заявяват, че не са предупредени.  В две от съборените незаконни къщи  живеят  роми с девет деца общо.

Акцията  преминава при засилено полицейско присъствие. Премахнати са 13 бараки, изникнали  на гърба на училище „Панайот Волов“, информира БНР.

От администрацията на Район „Северен“ уточняват, че хората в квартала са били предварително уведомени за провеждането на акцията.

По план трябва да бъдат премахнати конюшни, стопански постройки, приспособени за живеене и метални павилиони за търговия.

През есента бяха съборени около 50 незаконни къщи в същата махала.

Кметът на район Северен Ральо Ралев  в махалата и коментира, че всички семейства са били предупредени. За събарянето на къщите им са се точили дела от години. Стигнали са до ВАС, откъдето заповедта на кмета е била потвърдена.

 

„Къде ще отида с 4 деца а съм и бременна с петото. Къде да отида сега? Къде? Вчера ни казаха, че ще ни бутат и тази сутрин само можахме да си изнесем дрехите“, плачеше бременната Роза Сергеевна от Шекер махала. По думите й нито тя, нито мъжа й работят. Издържали се от обикаляне на кофите за смет, пише монитор.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.