Събрани са 5 000 лв. за починалата д-р Иванова, седем нови случаи в дома за възрастни хора в гара Орешец

БЛС превежда 5000 лв. за семейството на починалата лекарка от Сливен на починалата д-р Илияна Иванова, както и на колегите й от МБАЛ – Сливен., съобщават медиите. “ В моменти като този по-важно от всякога е да останем заедно и да си помагаме! По-важно от всякога е да бъдем сплотени като съсловие и като общество и да не оставаме безучастни към болката на другите! По-важно отвсякога е да покажем, че заедно можем да се справим и да помогнем! Подробности за дарителската сметка и как може да бъде помогнато на семействата и близките на починалите медици ще бъдат оповестени в началото на седмицата“, се казва в съобщението на БЛС.

Маргиналия поднася своите съболезнования на семейството на доктор Иванова. Светла й памет!

Ситуацията с разпространението на коронавируса във Видинска област става все по-сложна. Седем са новите случаи в старческия дом в Гара Орешец. Открити са при повторно тестване.

Вчера отново над половината нови случаи в страната бяха регистрирани във Видин. От 14 нови заразени в страната 8 са в района. Двама от тях са медицински специалисти от МБАЛ „Света Петка“ – лекар и медицинска сестра от Отделението по ушно-носно-гърлени болести. Ново огнище е установено в Дома за стари хора в град Кула, стана ясно пак вчера. Положителни резултати за коронавирус са дали една домуваща и две лица от персонала. Пациентката на 92-годишна възраст е била изписана преди дни от Отделението по хирургия на МБАЛ „Света Петка“ във Видин, така че не е невъзможно тя да е пренесла коронавируса. Изследвани са всички 23-ма души от персонала, предстои да бъдат направени тестове и на всичките 48 възрастни, които обитават дома. Преди 5 години Домът в град Кула нашумя от публикации в медиите с мизерните условия, в които пребивават възрастните хора. По-късно се появиха публикации, че са намерени средства за ремонт.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева даде нова версия за това как може да е плъзнала заразата в региона. Тя обяви пред БНТ, че един и същи шофьор е обслужвал центровете за настаняване от семеен тип в града и е възможно той да е разнесъл заразата.

Според нея, освен това, е било грешка в дома за възрастни хора в Гара Орешец да бъде върнат пациент от болницата, без да бъде тестван. И добави, че се работи  върху възможността при възникване на огнище в социално заведение болни и здрави да бъдат разделени в отделни сгради.

„Това, което сме направили, е да поискаме и да дадем възможност всички общини, които искат да преместят и да разделят хората да могат да използват стандарта за социални услуги в друг сграден фонд, не само в този – каза Сачева. – Ако няма възможност да се направи разделение вътре в самата сграда, кметът може да ги раздели в друга сграда, ние ще заплатим съответно това. Ако няма друга сграда, в зависимост от това колко са болните колко са здравите, здравите биха могли да излязат и в местен хотел, който отново да се използва стандарта за социална услуга.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.