Съд в Германия забранява на учителка да носи хиджаб на работа

Един съд в Берлин не е одобрил иска на една учителка от начално училище, опитала се да оспори закона, който не позволява на държавните служители в страната  да ходят на работа с дрехи, които представляват религиозни символи, съобщава на сайта си радио Би Би Си. Така опита на тази учителка да носи хиджаб по време на училищните занятия е бил отхвърлен.

Съдът по трудовите въпроси е стигнал до извода, че законът, задължаващ учители, полицейски служители и служители на съдилищата да избягват чрез облеклото си демонстрация на религиозната си принадлежност, съответства на конституцията на страната.

Сега всички лендери (провинции, субекти на федерацията, бел. прев.) могат да решават сами дали да разрешат на учителките да ходят на работа с хиджаби. Преди три години Конституционният съд в Германия отмени пълната забрана за носенето им, като се позова на свободата на вероизповеданията.

В цялата страна е забранено да се ходи на работа с покривала, т.нар. паранджи, които изцяло закриват лицето, но въпросът за това да се позволи ли носенето на хиджаби, които не закриват напълно лицето е в правомощията на властите на провинциите.

След решението на Конституционния съд всеки лендер приема собствен закон относно облеклото на учителките мюсюлманки.

Учителката е работила в начално училище само един ден, след това е била преместена в колеж, където ѝ е било позволено да носи хиджаб.

Въпросът за носенето на хиджаби предизвиква много спорове в няколко германски провинции.

Наскоро се наложи да се намеси полицията, след като един директор на училище в провинция Хесен предизвика взрив от негодувание, съобщавайки на родителите, че на ученичките е забранено да носят хиджаби в клас, както и всякакви други дрехи, символизиращи религиозна принадлежност.

В Бремен на учителките е разрешено да идват на работа със забрадки, о в провинция Северен Рейн Вестфалия този въпрос се решава поотделно за всеки отделен случай. Там предлагат да бъде напълно забранено на момичета до 14 години да идват на училище със забрадки.

Решението на берлинския съд предизвика разнородни реакции.

Имамът на местната джамия Сейрен Атес, който се обявява за изключване на религиозните символи от училище, го поддържа.

Но един представител на Асоциацията против дискриминацията и ислямофобията Зейнеп Цетин смята, че това решение по същество представлява забрана върху професията на учителката.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер се обявява в полза на закона, но казва, че иска в него да се внесат известни изменения.

Преди време същата учителка е спечелила дело в друг съд в Берлин, предявявайки подобен иск.

Тогава трудовият съд е решил, че училището е нарушило закона срещу дискриминацията, като ѝ е отказало работа заради носенето на хиджаб.

Тогава училището не е могло да докаже, че хиджабът на учителката представлява опасност за него.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.