Съд в Челябинск ликвидира екологична организация, защото е „чуждестранен агент“

Съд в руския град Челябинск постанови да бъде ликвидирано общественото движение „За природата“. По-рано руското Министерство на правосъдието обяви движението за „чуждестранен агент“, съобщава Радио „Свобода“, като се позовава на информация от адвоката на организацията Андрей Лепехин. Лепехин заяви, че решението на съда ще бъде обжалвано.

Неотдавна същият този съд в Челябинск ликвидира и едноименния благотворителен фонд. Той е обвинен от руското Министерство на правосъдието, че е нарушил „закона за чуждестранните агенти“, като не е представил в срок отчетите си, допуснал е действия, които нарушават устава му и не се намира на официалния си адрес.

През март 2015 г. фондът „За природата“ и едноименното движение бяха вписани в списъка на неправителствените организации с идеална цел, които изпълняват функции на „чуждестранни агенти“. Тогава ръководителят на фонда Андрей Талевлин заяви, че правосъдното министерство действа под натиска на Федералната служба за безопасност (ФСБ), припомня Радио „Свобода“.

Общественото движение „За природата“  е създадено с цел противопоставяне на проект на Руската медодобивна компания, която се готви да почне строителство на нов завод за добив на мед. Заводът ще е съвсем близо както до град Челябинск, така и до неговия единствен източник на питейна вода. В борбата против този строеж правосъдното министерство на Русия вижда признаци на „политическа дейност“, която е забранена за неправителствените организации в Русия.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.