Съдът на ЕС отхвърли жалбата на Унгария за разследването за демокрацията

Споделете статията:

Върховният съд на Европейския съюз отхвърли оспорването от страна на Унгария срещу започването през 2018 г. на наказателна процедура срещу Будапеща за подкопаване на демокрацията в бившата комунистическа страна, предаде „Ройтерс“.

Будапеща се опита да оспори по процедурни съображения гласуване в Европейския парламент преди три години, в което се изтъкваше, че политиките на премиера Виктор Орбан представляват „явен риск за сериозно нарушение от страна на Унгария на ценностите, на които се основава Съюзът“.

Решението на евродепутатите може да доведе до максимална, макар и малко вероятна санкция за отнемане на правото на глас на Будапеща в 27-членния блок. Унгария се опита да го анулира.

Но Съдът на Европейския съюз отхвърли делото на Унгария, че Европарламентът е преброил неправилно въздържалите се гласове, последното развитие от години на свади между Орбан и Общността относно демократичните ценности.

На власт от 2010 г., Орбан прие все по-рестриктивни закони за мигрантите и гейовете, както и поставя медиите, академичните среди и неправителствените организации под по-строг държавен контрол.

Унгария също така е подложена на строг контрол за своите закони за обществените поръчки, които според Европейската комисия не благоприятстват конкуренцията, което според правозащитни организации отваря пътя за присвояване на публични средства.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.