Съдът в Страсбург: България трябва да легализира еднополовото партньорство

Липсата на правно признаване на еднополовите двойки е нарушение на правото на личен и семеен живот и е посегателство върху човешкото достойнство. Това се казва в решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото “Ватрашка срещу България”, което стана известно тази сутрин.

През 2008 г. Елена Ватрашка изпада в кома, след като я блъска автомобил, който кара с превишена скорост по заледен участък. Партньорката ѝ Деница Гаджова, с която тя живее от 6 години на семейни начала, не е допусната да я посещава в болницата. Гаджова не получава никаква информация от болничния персонал за състоянието на Ватрашка, тъй като лекарите имат право да допускат на свиждане и да информират само членове на семейството.

Родителите на жалбоподателката не поддържат връзка с нея, защото не приемат нейната различна сексуална ориентация. Те отказват да посетят дъщеря си в болницата, след като Гаджова ги информира за състоянието ѝ. Така Ватрашка остава в болницата месец и половина, без никой да я посети.

“Четири дена съм била в кома”, разказа тя за “Маргиналия”. “След две седмици вече бях в състояние да говоря по телефона и се обадих на Деница. Тя дори не знаеше дали съм жива. Не я пуснаха да дойде да ме види, нито да ми занесе нещо. На всички останали близките им идваха на свиждане, грижеха се за тях, носеха им храна, сокове, сапун, бельо, пижами, съдове и прибори за хранене, защото в болницата не дават. Аз през цялото време бях с нощница, с каквато вкарват жените в операционната. Жените от стаята ми даваха от своите вещи по милост.”

ЕСПЧ приема, че описаните от Ватрашка обстоятелства са довели до уронване на достойнството ѝ, поставили са я в унизително положение, и че е нарушено правото ѝ на личен и семеен живот.

След като Елена Ватрашка се възстановява от последиците от катастрофата, с Гаджова се установяват в Кьолн, където успяват да легализират партньорството си. Днес Гаджова работи като експерт в Института за изследване на другостта “Алфред Шютц” в Кьолн, а Ватрашка е административен сътрудник в същата организация.

“Когато Деница влезе в болница тук, в Германия, всеки ден ѝ ходех на свиждане”, разказа Ватрашка. “Дано България по-скоро се съобрази с решението на съда в Страсбург, защото еднополовите двойки в България имат право на тази сигурност, която имаме ние тук”, призова тя.

“Маргиналия” пожелава на читателите си честит Първи април. Въпреки че конкретната история е измислена, има подобни случаи, които обаче не са стигали до Страсбург.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.