Съдът в Страсбург: държавите трябва да узаконят семействата на еднополовите двойки

В историческо решение срещу Италия Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови във вторник, че държавите трябва да изпълнят позитивните си задължения да предоставят защита в своята правна система на семействата на еднополови двойки,съобщава сайтът за новини в областта на живота на ЛБГТИ хората „Гама нюз“.

Месец след като Върховният съд на САЩ узакони еднополовите бракове във всички 50 щата на съюза, ЕСПЧ се произнесе по делото „Олиари и други срещу Италия“, с което намери нарушение на Европейската конвенция за правата на човека в това, че италианската държава не е предоставила никаква възможност на еднополовите двойки да узаконят семействата си, добавя „Гама нюз“.

Съдът установи нарушение на Член 8 от Конвенцията — право на зачитане на личния и семеен живот.

Това е първият път, в който ЕСПЧ се произнася, че правно признаване на еднополовите съюзи (напр. чрез регистрирано партньорство или граждански съюз) трябва да е достъпно за еднополовите двойки.

Но Съдът все пак пропусна възможността да разтълкува Член 12 от Конвенцията, прогласяващ правото на брак, като поставящ позитивно задължение върху държавите да признаят това право и на еднополови двойки.

Съгласно решението на Съда, италианското правителство не е отдало нужното внимание на „индикациите” от страна на гражданите на Италия и на италианските съдебни институции, които са дали ясен знак, че юридическото признаване на правата и отговорностите в еднополовите съюзи е необходимо. С това ЕСПЧ ясно показа, че търси баланс между тълкуването на закона и настроенията на националните власти.

Решението е от значение за всички държави-членки на Съвета на Европа, сред които и България, която понастоящем е в положение сходно на това в Италия — без никаква форма на правна уредба за семействата на еднополови двойки. Това решение означава, че ЕСПЧ вероятно би намерил идентично нарушение при дело, заведено срещу всяка друга държава-членка, подписала Конвенцията, която е в сходно положение. Понастоящем мнозинството от тези държави са в Източна Европа, а сред тях е и Русия.

Нито една от парламентарно представените партии в България от 1989 г. насам не е подкрепяла с официална политика каквато и да е форма на узаконяване на семействата на еднополови двойки, пише в заключение сайтът „Гама нюз“.

Единствено извънпарламентарните партии – „Зелените“ и новата либерална партия ДЕОС се обявяват за легализиране на еднополовите семейства в България.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.