Съдът в Страсбург: Еднополовите двойки са семейства като всички други

Споделете статията:

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови, че еднополовите двойки са фактически семейства. Поради това те следва да бъдат третирани по същия начин, както и разнополовите двойки, а противното е дискриминация. Това съобщава пресслужбата на ЕСПЧ, цитирана от много медии, а в България – от БХК и сайта за гей култура huge.bg.

Решението, в което се осъжда Хърватия, е по дело за правата на жена, живееща на семейни начала с друга жена в страната. Жалбоподателката е гражданка на Босна и Херцеговина. В края на 2011 г. тя иска разрешение за пребиваване в Хърватия на основание, че иска да се събере с партньорката си, хърватска гражданка. Установено е, че двете са заедно заедно от 2009 г. За да могат да поддържат връзката те са принудени често да пътуват в едната или другата страна. Но на жената от Босна и Херцеговина е отказано пребиваване, защото не са изпълнени изискванията на съответния закон за чужденците.

В Хърватия има Закон за еднополовите съюзи, който регламентира отношенията на хора от еднакъв пол, решили да живеят заедно. По силата му обаче хомосексуалните двойки, не са признати за „семейства“. Еднополовите бракове в страната обаче не са разршени. От друга страна, Законът за чужденците в Хърватия признава право да се събират и на двойки, които не са сключили официален брак. Те, по силата на този закон, са „семейства“. Но това важи само и единствено за разнополови двойки.

Жалбоподателката завежда дело за дискриминация, но го губи на всички инстанции, включително и пред Конституционния съд. Доводът на хърватските съдилища е, че Законът за еднополовите съюзи признава на двойките, които обхваща, съвсем ограничени права, и те не могат да бъдат признати за „семейство“.

Накрая жалподателката, г-жа Пайич, завежда дело срещу Хърватия пред ЕСПЧ. Тя иска да бъде признато, че страната нарушава чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧОС), който гарантира правото на семеен живот. Освен това тя твърди, че в случая Хърватия е нарушила и чл. 14 от Конвенцията, който гарантира правото на равно третиране, т.е. правото за недискриминиране.

ЕСПЧ, основавайки се и на предишни свои решения, постановява, че хърватското законодателство, като не третира по еднакъв начин разнополовите и еднополовите двойки, нарушава чл. 8 и чл. 14 от Конвенцията. Жалпоподателката ще получи обезщетение от 10 000 евро и още 5690 евро за разноските по делото, уточняват от huge.bg. На хърватските власти е предписано да приведат законодателството си в съответствие с изискванията на Конвенцията. Хърватия може в едномесечен срок да обжалва решението пред Голямата камара на Съда.

Това е поредният случай, в който ЕСПЧ постановява, че от гледна точка на правата на човека разлика между разнополовите и еднополовите семейства няма.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.