Съдът в Страсбург: Руското законодателство за гей пропагандата е незаконно

Руските ограничения върху хомосексуалността нарушават правото на свобода на изразяване, постанови Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ). Русия планира да обжалва, съобщи „Дойче Веле“.

Съдът в Страсбург отсъди във вторник в полза на трима руски гей активисти, оспорващи руския така наречен закон за „гей пропагандата“. Активистите заведоха дело в съда, след като бяха глобени, че между 2009 и 2012 г. са държали плакати с призиви за подкрепа на хомосексуалността. Те заявиха, че законът е нарушил правата им на свобода на изразяване и забрана на дискриминацията по силата на Европейската конвенция на човешките права. В Русия е забранено разпространяването на всякакви материали, описващи хомосексуалността като нещо нормално.

Според ЕСПЧ подобни закони „засилват стигмата и предразсъдъците и поощряват хомофобията“. „Самата цел на законите, както е формулирана и прилагана в случая на жалбоподателите, е била дискриминационна и, най-общо, необслужваща легитимния обществен интерес“, твърди още съдът. Според съдебното решение руските законодатели са „престъпили границата“ на интерпретация на член 10 от конвенцията, който гарантира свобода на изразяване.

Това е първото голямо дело срещу закона за „гей пропагандата“. Обезщетението за ищците е около 50 000 евро.

Русия заяви, че ще обжалва съдебното решение. „Важно е да се отбележи, че ние говорим за [забрана на популяризирането на хомосексуалността пред] малолетни“, каза говорителят на Крeмъл Дмитрий Песков.

Николай Алексеев, един от най-известните руски гей активисти, който постави случая пред съда в Страсбург, каза, че решението е „огромна съдебна победа за ЛГБТ хората в Русия“ и добави, че тя ще даде възможността на неговата застъпническа група изцяло да премахне закона.

Активистът оспорва хомофобското законодателство на Русия пред Страсбург не за първи път. След като руското правителство забрани серия от прайдове в столицата, Алексеев прати случая в ЕСПЧ и спечели. Въпреки това, руски градове продължиха да отказват разрешения за провеждането на гей паради.

Алексеев и другите двама жалбоподатели, Николай Баев и Алексей Кисельов, са участвали в няколко демонстрации в защита на гей правата в Русия, като Алексеев е бил задържан множество пъти. В един от случаите той твърди, че представители на руските власти са го били и са му счупили пръст.

Следвайки примера на законодателството, което вече беше въведено в няколко региона на страната, през 2013 г. Русия прие на федерално равнище закон, забраняващ разпространението пред малолетни на предполагаема „пропаганда“, легитимираща хомосексуалността. Активисти осъдиха закона, твърдейки, че твърде широката му формулировка означава, че дори само публичното споменаване на хомосексуалността може да бъде счетено за криминално престъпление.

Въпреки че Русия декриминализира хомосексуалността през 1993 г., антигей настроенията в страната са широкоразпространени. Както „Маргиналия“ вече писа, има данни за убийства на честта и концлагери за гей хора в руската автономна област Чечения, като на този етап руската държава отказва да признае съществуването на подобни практики.

Владимир Путин и руските депутати защитиха закона, позовавайки се на интереса на децата. Пред съда адвокатите, представляващи руското правителство, пледираха, че „регулацията на публичния дебат по ЛГБТ въпроси може да бъде оправдан на основата на защитата на нравите.“ Съдът отхвърли това пледиране.

Решенията на съда в Страсбург са обвързващи само на теория. Поради спорните си отношения с този съд Русия има закон, позволяващ на конституцията на страната да суспендира Европейския съд.

През януари конституционният съд на Русия отмени решение на ЕСПЧ, постановяващо Руското правителство да плати 1,9 милиарда долара компенсация на акционерите на вече несъществуващата петролна компания „Юкос“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.