Съдът в Страсбург спря събарянето на ромски къщи в Пловдив

Eвропейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) изиска от българското правителство спиране на планираното от община Пловдив за днес събаряне на къщи в пловдивската Арман махала. Отлагането на събарянето следва да е валидно до осигуряване от правителството на подходящи жилища за децата, болните, старите хора и бременните жени, които остават без подслон, съобщи в сряда информационният сайт Dnes.bg. В съда е заведено дело 30472/17 – „Юсеинова и други срещy България“.

Семействата, живеещи в незаконните постройки, вдигнати на общински терен, сезираха Европейския съд в Страсбург заради издадената заповед за събаряне на жилищата им, а жалбата беше изпратена от името на Българския хелзинкски комитет.

„Законът не дели никой. Въпросът е, че жителите на тези махали не искат да го спазват“, коментира вече казуса пред Дарик кметът на района Ральо Ралев. Той обясни, че за въпросния терен, намиращ се между Арман махала и моста на Карловско шосе, има влезли в сила 26 заповеди за премахване на незаконни постройки. 11 от тях вече са съборени, предстои поетапното премахване и на останалите, допълни кметът.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.