Съдът: законодателството против абортите в Северна Ирландия е несъвместимо с човешките права

Забраната на абортите е нарушение на човешките права на жените и момичетата, включително жертвите на изнасилване, постанови съдия на Висшия съд в Северна Ирландия. Това стана вчера в Белфаст, съобщи „Гардиън“. Според изданието историческото съдебно решение може да даде възможност на жените и момичетата, които са жертви на изнасилване, кръвосмешение или плодът, който носят, има фатални увреждания, бременността да бъде прекъсната в северноирландска болница.

По-късно обаче правосъдният министър на Северна Ирландия заяви, че ще обмисли дали да приложи съдебното решение.

Понастоящем важи закон от 19 век, по силата на който членовете на медицинските екипи, които извършват аборти дори при обстоятелства на изнасилване, кръвосмешение или фатално увреден плод, са заплашени от доживотен затвор. В останалата част на Обединеното кралство се прилага Законът за абортите от 1967 г., но в Северна Ирландия той така и не е приет. Местни медици могат да извършват аборт само в случай, че животът на майката е под непосредствена опасност или ако може да има дълготрайни негативни последици за здравето ѝ вследствие на бременността.

Джъстис Хорнър, съдията, постановил решението, предложи да се организира референдум, на който да се реши дали неговото предложение промяна на законодателството в областта на абортите да влезе в сила. Според него, без референдум е невъзможно да се разбере мнозинството от хората в Северна Ирландия възприемат абортите.

Решението на съдията в Белфаст беше взето, след като през юни множество организации и личности се обърнаха към Висшия съд в Белфаст. Сред тях беше Сара Иуърд, която даде публичност на собствената си история – тя е пътувала до Лондон, за да прекъсне бременността си през 2013 г., след като първото ѝ бебе е било диагностицирано със сериозна мозъчна малформация.

„Аз съм обикновена жена, която е изстрадала много лична семейна трагедия, която законодателството в Северна Ирландия превърна в кошмар“, каза тя.

Бернадет Смит, която е начело на групата против абортите „Скъпоценен живот“, намира решението на съда в Белфаст за „недемократично“. Според нея то може да отприщи и абортите по желание, не само в ограничените обстоятелства като изнасилване и т.н.

Правосъдният департамент в Северна Ирландия, по повод на който беше запитването в съда по проблема с абортите, има шест седмици да реши дали да обжалва.

Най-малко 1000 жени и момичета от Северна Ирландия пътуват до британски болници, за да прекъснат бременността си всяка година. Официалните данни за 2013 г. например са 800, но бройката се смята за подценена. Между тези 800 беше и 13-годишно момиче, забременяло в резултат от кръвосмешение.

Законът за абортите в Северна Ирландия е от 1861 г. Той е остро критикуван от „Амнести Интернешънъл“. Правозащитната организация протестира и срещу законодателството в областта на абортите в република Ирландия. Както Marginalia вече писа, в Ирландия жените, които извършват аборт, могат да получат 14 години затвор.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.