Съдбата на изследванията за Холокост в Полша зависи от дело за клевета

 

Двама полски историци са изправени пред съдебен процес за клевета заради свое научно изследване на поведението на поляците по време на Втората световна война – казус, чийто изход се очаква да определи съдбата на независимите проучвания върху Холокоста в Полша. На 9 февруари трябва да бъде произнесена присъдата на варшавския окръжен съд по делото срещу Барбара Енгелкинг, историк от Полския център за изследване на Холокоста, и Ян Грабовски, професор по история в Университета на Отава.

Това е първият юридически тест на закона от 2018 г, който криминализира неверните обвинения към полския народ за престъпления, извършени от нацистка Германия.  Законът предизвика голям дипломатически спор с Израел.

Откакто спечели властта през 2015 г., управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ се стреми да осуетява разследвания за полски престъпления по време на германската окупация през войната, като вместо това набляга изключително на полския героизъм и страдания. Целта е да се засили националната гордост, но критици казват, че правителството прикрива факта, че е имало поляци  допринасяли за германските убийства на евреи.

Израелският музей на Холокоста „Яд Вашем“ заяви, че този съдебен процес представлява „сериозна атака срещу свободните и открити проучвания“. Няколко други исторически институции заклеймиха процеса, чиято присъда наближава, като във вторник парижката Фондация в памет на Шоа (Холокоста) го описа като „лов на вещици“ и „гибелно нахлуване в самото сърце на изследванията“.

В центъра на съдебното дело е двутомната историческа студия от 1600 страници на полски език „Все още е нощ. Съдбата на евреите в някои околии на окупирана Полша“, съавторство на Грабовски и Енгелкинг. Съкратено издание на английски предстои да излезе след няколко месеца.

Грабовски и Енгелкинг казват, че възприемат процеса като опит да бъдат персонално дискредитирани и да бъдат обезкуражени други изследователи да проучват истината за изтребването на евреите в Полша. Полският канадец Грабовски, чийто баща е оцелял от Холокоста в Полша, е бил подлаган на антисемитски обиди от националисти, както онлайн, така и по време на свои лекции в Канада, Франция и другаде.

Племенницата на мъж от село Малиново, за чието поведение през войната се споменава накратко в книгата, съди Грабовски и Енгелкинг с иск за 100 хиляди злоти (27 хил. долара) за щети и за извинение в пресата.

Според доказателствата в книгата Едвард Малиновски, старейшина на селото, е позволил на една еврейка да оцелее, като й издал пропуск като нееврейка. Но оцелялата е цитирана да казва, че той е съдействал за смъртта на няколко десетки евреи. Племенницата Филомена Лешчинска е подкрепяна от Полската лига срещу клеветата, която е финансирана от полското правителство.

Тази организация твърди, че двамата учени са виновни в „опетняване на доброто име“ на полски герой, който според нея не е участвал в посегателствата срещу евреи, и освен това в нанасяне на вреда на достойнството и гордостта на всички поляци. Делото е заведено без плащане на съдебна такса, което е позволено от закона от 2018 г.

Марк Вайцман, директор по правителствените въпроси към Центъра „Симон Визентал“, окачествява „Все още е нощ“ като „педантично изследване и базирана на източници книга, която дава подробности за хиляди случаи на съучастничество на поляци в убийствата на евреи по време на Холокоста“.

Но има и такива, които се опасяват, че случаят може да задуши независимите изследвания с различни възгледи. „Намесата в този процес на организация, щедро субсидирана с публични средства, може лесно да бъде разтълкувана като форма на цензура и опит за сплашване към учените да не публикуват резултатите от своите изследвания от опасения за съдебни искове и последващи големи обезщетения“, казва Зигмунт Стемпински, директор на Музея на полските евреи във Варшава.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.