Съдия Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург

Съдия Мирослава Тодорова осъди държавата в Страсбург. С решение от днес Европейският съд по правата на човека приема, че е погазена свободата на изразяване на Тодорова, както и че срещу нея легални средства са използвани за паралегални цели. На Тодорова не е присъдено обезщетение, защото тя самата не претендира за такова.

Тодорова е един от съдиите, които винаги гласно за изразявали позиция срещу статуквото и пороците в съдебната система. Тя бе и председател на Съюза на съдиите в България – най-голямата гилдийната организация в страната, и от тази позиция също непрекъснато критикуваше злоупотребите в системата. В отговор срещу нея започнаха дисциплинарни производства. Тодорова стана и първият съдия, срещу когото беше образувана проверка, а след това и дисциплинарно производство след сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров. В прословутото тефтерче на някогашния шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов Тодорова беше в графа „Да се удари“.

Тя заведе делото в Страсбург през 2013 г. заради двете дисциплинарни процедури, които приключиха с намаляване на заплатата й и дисциплинарното й уволнение заради забавени дела.

Европейският съд по правата на човека сега приема, че дисциплинарното производство срещу Тодорова и наложените й санкции са намеса в правото й на свобода на изразяване, те се на били „необходими в демократичното общество“ при преследване на легитимните цели. Основната цел на дисциплинарните производства срещу Тодорова е била не да се гарантира приключването на делата в срок, а да бъде тя санкционирана и сплашена заради критиките й към Висшия съдебен съвет и изпълнителната власт.

ЕСПЧ припомня историята:

Мирослава Тодорова е съдия от 1999 г. През октомври 2009 г. е избрана за председател на Съюза на съдиите. В това си качество тя прави публични изявления много пъти
критикувайки действията на ВСС. През 2010 г. Тодорова прави няколко публични изявления, с които осъжда коментари на вътрешния министър тогава Цветан Цветанов. През септември 2010 г. председателят на Софийския апелативен съд изпрати на главния съдебен инспектор списък на висящите дела, които не са изписани в срок и това препятства да бъдат разгледани нагоре по инстанциите. Главният инспектор нарежда да бъде проверено наказателното отделение на градския съд, където работи и Тодорова.

През ноември 2010 г. ССБ критикува процедурата за избор на нов председател на Върховния административен съд, в която участва Георги Колев. През юни 2011 г. по повод процедурата за назначаване за председател на Софийския градски съд Тодорова и други съдии се противопоставят на кандидатурата на Владимира Янева, семейна приятелка на Цветан Цветанов.

През юли 2011 г. главният инспектор предлага да бъдат наказани съдии с голям брой забавени дела. За Тодорова е установено забавяне на 57 дела, което се приема за системно неспазване на законовите срокове. Висшият съдебен съвет я наказва с 15% намаляване на заплатата за срок от 2 години. Върховният административен съд потвърждава това решение.

Междувременно във втора дисциплинарна процедура е предложено уволнението на Тодорова, което съветът приема. Върховният административен съд постановява, че съветът трябва да преразгледа санкцията. Така Тодорова е понижена за 2 години в Софийския районен съд.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.