Съдят TikTok заради „сенчестата“ политика за събиране на данни

Бивш детски комисар за Англия стартира съдебно производство от името на 3,5 милиона деца под 13 години срещу TikTok. Ан Лонгфийлд твърди, че платформата за социални медии е събирала незаконно лични данни от милиони деца от май 2018 г., когато беше въведен Общият регламент за защита на данните (GDPR).

Съдебният иск е за обезщетение за милиони потенциално засегнати деца, което според  Лонгфийлд може да достигне милиарди лири.

В твърдението се посочва, че TikTok, която е основана от китайската компания ByteDance, е нарушила правилата за защита на данните умишлено, като е взела лична информация на децата без предупреждение, прозрачност или необходимото съгласие.

Твърди се също, че личните данни са били събирани без знанието на родители и деца.

Това е последното развитие на делото срещу приложението за споделяне на видео, след като през декември Върховният съд постанови, че 12-годишно момиче, подкрепено от Лонгфийлд, може да заведе спора с TikTok анонимно. Цифрите предполагат, че много хора под 13 години използват платформата.

Лонгфийлд смята, че политиките за събиране на данни на приложението като цяло са „прекомерни за приложение за споделяне на видео“, но най-обезпокоени са от „събирането на данни в индустриален мащаб, без нито децата, нито родителите да осъзнаят“.

Политиката за събиране на данни на TikTok е изброена на уебсайта, но Лонгфийлд категорично смята, че нейните практики са „скрити“ и „сенчести“. „Вземат адреси, имена, информация за датата на раждане, техните харесвания, техните интереси, кого следват, техните навици, точното местоположение, което е много извън това, което би било сметнато за подходящо“, казва тя.

Източник: trafficnews.bg

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.