Сълзотворен газ срещу протестиращи в Бейрут.Винят властите за трагичния взрив

Макрон призова за нова политическа ера

Хиляди ливанци сложиха подпис под петиция за поставяне на Ливан отново под френско управление за срок от 10 години.

Инициативата тръгна часове след посещението в четвъртък на френския президент Еманюел Макрон, който стана първият световен лидер, пристигнал в Бейрут след трагедията от вторник. Тогава 2750 тона амониев нитрат, складирани небезопасно на пристанището на ливанската столица, се взривиха, загинаха поне 137 души, други близо 5000 бяха ранени, а цели квартали в града бяха опустошени.

При визитата си в Бейрут Макрон поиска международно разследване на експлозията, призова за „нова политическа ера” в Ливан и обеща да предложи „нов политически пакт” на лидерите му, без да даде повече подробности. Това стана на фона на избуяли протести в Бейрут срещу властта, която мнозина смятат за корумпирана и виновна за трагедията.

Последва и подписката за връщането на френско управление (под каквото Ливан бе от 1920 до 1945 г.), подкрепена до днес от близо 60 000 души. В нея се казва, че „Ливан трябва да се върне под френски мандат, за да се установи ясно и трайно управление”.

Междувременно в четвъртък вечерта на поредния антиправителствен протест в Бейрут се стигна до сблъсъци с полицията, която отвърна със сълзотворен газ, с който разпръсна демонстранти край сградата на парламента.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.