Сълзотворен газ срещу протестиращи в Бейрут.Винят властите за трагичния взрив

Споделете статията:

Макрон призова за нова политическа ера

Хиляди ливанци сложиха подпис под петиция за поставяне на Ливан отново под френско управление за срок от 10 години.

Инициативата тръгна часове след посещението в четвъртък на френския президент Еманюел Макрон, който стана първият световен лидер, пристигнал в Бейрут след трагедията от вторник. Тогава 2750 тона амониев нитрат, складирани небезопасно на пристанището на ливанската столица, се взривиха, загинаха поне 137 души, други близо 5000 бяха ранени, а цели квартали в града бяха опустошени.

При визитата си в Бейрут Макрон поиска международно разследване на експлозията, призова за „нова политическа ера” в Ливан и обеща да предложи „нов политически пакт” на лидерите му, без да даде повече подробности. Това стана на фона на избуяли протести в Бейрут срещу властта, която мнозина смятат за корумпирана и виновна за трагедията.

Последва и подписката за връщането на френско управление (под каквото Ливан бе от 1920 до 1945 г.), подкрепена до днес от близо 60 000 души. В нея се казва, че „Ливан трябва да се върне под френски мандат, за да се установи ясно и трайно управление”.

Междувременно в четвъртък вечерта на поредния антиправителствен протест в Бейрут се стигна до сблъсъци с полицията, която отвърна със сълзотворен газ, с който разпръсна демонстранти край сградата на парламента.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.