Само за един ден в Максуда са сринати 19 къщи

Споделете статията:

Не по-малко от 1500 къщи във варненското гето “Максуда” най-вероятно ще се окажат незаконни и ще трябва да бъдат съборени в следващите няколко години, съобщава Дневник“. Това е казал пред сайта кметът на градския район “Младост” Христо Христов по повод започналото вчера ново разчистване на незаконни постройки в гетото.

 

Поне половината от обитателите на съборените вчера къщи в гетото “Максуда” са се оказали извън страната
снимка: Дневник

Само за ден там са сринати 19 къщи, за които заповеди за доброволно премахване са били издадени още преди три години. “Това е достатъчно дълго време, но обитателите им явно не са предприели нищо”. Къщите трябвало да бъдат премахнати още през 2015 г. по време на последната подобна акция, но това не се случило заради напрежението, което тя предизвикала в квартала.

Администрацията е обработила преписките за премахването на още около 200 къщи, които ще бъдат съборени най-вероятно през следващата година. Ако това стане, поредната акция за премахване на незаконно строителство във Варна ще затвърди практиката на общинските власти да разчистват гетата в навечерието на местни избори, както през 2015 г.

Всички съборени 19 къщи в “Максуда” са били построени върху общински терени, сочи информацията от районното кметство, на чиято територия се намира половината от гетото. Обитателите им са били информирани по надлежния ред за принудителното събаряне.Поне половината от семействата, които са обитавали съборените къщи се оказвали извън страната, повечето от тях в Германия. На останалите е било предложено настаняване в Общинския приют за бездомни и социално слаби, но те са отказали. Сред тях е било и семейство с три деца.

Кметът на района, в който се намирали съборените вчера къщи в гетото “Максуда” отрича пред Дневник, че акцията да е имала нещо общо с изграждането на новото трасе на бул. “Васил Левски”. Неговото строителство е предвидено да приключи през следващата година, когато предстоят поредните избори за местна власт.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.