Сан Франциско преименува 44 училища. Маха от названията Вашингтон и Линкълн

Сан Франциско ще преименува 44 от 121 училища в огръга, за да го „прочисти“ от прослава на известни личности, за които се смята, че са били свързани с расизма, сексизма или с робството, пише днес „Ню Йорк таймс“.

Между цензурираните ще бъдат дори първият президент на САЩ Джордж Вашингтон (който е притежавал роби) и Ейбрахам Линкълн, президентът, започнал и спечелил Гражданската война (1861-1866 г.), която е запазила целостта на САЩ, довела е до премахването на робството и е положила основите на американската нация.

От списъка отпадaт и имената на съвременни политици, като например демократката Дайан Файнстайн, най-възрастната в момента сенаторка в САЩ, която е известна с центристките си и прогресистки позиции.

Решението е на Училищното настоятелство на Сан Франциско. Преди три години то е създало комисия, включваща учители, ученици и свои членове, която да се занимае с преименуването на училищата и да „осъди всички символи на бялото превъзходство и расизма“, казва пред вестника председателката му Габриела Лопес.

Комисията е описала критерии, че дадено училище трябва да се преименува, които са следните: личността, чието име носи учебното заведение, „да е участвала в подчиняването и поробването на човешки същества; или да е потискала жени и да е пречела на обществения напредък; или действията й да са довели до геноцид, или по друг начин значително да е намалила възможностите  на хора (да упражняват) правото си на живот, свобода и преследване на щастието”.

„Ню Йорк таймс“ цитира граждани, които смятат, че насред коронавирусната пандемия американското образование има по-спешни проблеми от това да преименува училищата.

Кметът на града Ландън Брийд заявява: “Това, което не мога да разбера, е защо Училищното настоятелство подкрепя план тези училища да бъдат преименувани до април, когато няма план децата ни да се върнат в класните стаи дотогава.“

Лопес обаче смята, че нищо не пречи на настоятелството да се бори с расизма и с пандемията едновременно.

То е изчислило, че преименуването ще струва по 10 000 долара на училище, тъй като трябва да бъдат премахнати стенни пана, за които е преценено, че са оскърбителни за чернокожите и за коренното население на Америка. Има спор дали тези пари не могат да бъдат изразходвани по-полезно и дали паната могат да бъдат само скрити, вместо да ги разрушават.

Комисията е намерила Вашингтон за неподходящ за училищен патрон, защото през 56 години от живота си е притежавал роби. Той обаче често е говорел против робството и в завещанието си от 1799 г. е освободил всичките си роби. Линкълн е дисквалифициран за това, че е позволил военен съд да осъди на смърт над 300 коренни жители на Америка в Минесота по обвинение, че са нападнали бели заселници. Линкълн е успял да намали смъртните присъди до 38, изтъквайки липса на доказателства. Осъдените са били обесени и това е останало в историята като най-голямата масова екзекуция в САЩ.

Прегрешението на Файнстайн, бивша кметица на Сан Франциско, е, че по време на мандата си е позволила пред градската управа да бъде възстановено знамето на Конфедерацията (робовладелските щати през Гражданската война), след като вандали са го осквернили.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.