Сараево протестира срещу литургия за убитите нацистки съюзници с шествие за техните жертви

На 16.05 хиляди хора излязоха на шествие в Сараево в знак на възпоменание на жертвите на режима на усташите, марионетна форма на управление, въведена от хърватски фашисти и свързана с нацистка Германия. Шестващите също така се противопоставиха на католическата литургия, отслужена в града за усташите и техните семейства, избити в края на Втората световна война, съобщава Ройтерс.

Литургията е част от ежегодните възпоменания, които Хърватия въведе преди три десетилетия за десетките хиляди хърватски и босненски усташи и техните поддръжници, които са били убити от партизаните на югославския комунистически лидер Йосип Брос Тито в края на войната. Обикновено възпоменанията се организират в австрийския град Блайбург, на границата със Словения, но тази година австрийските власти отмениха планираната служба на открито заради забраната за многолюдни събирания и ограничения в пътуването заради Ковид-19.

Вследствие на това хърватският и босненският епископи обявиха, че ще отслужат литургията в Сараево – ход, който предизвика гнева на антифашистки и еврейски организации, според които това ще бъде отдаване на почит към режим, убил повече от 10 000 жители на града, повечето от които евреи.

Съботният протест в Сараево се разпростря от мястото в града, където усташките милиции са обесили 55 местни антифашисти през пролетта на 1945 г., до централния мемориал в памет на освободителите на града от Втората световна война – партизаните на Тито. Демонстрантите блокираха трафика и пяха антифашистки песни, особено „Бела, чао”, химна на италианските антифашисти.

„И двамата ми дядовци, техните братя и баба ми са били убити от фашистите, на които се отдава почит днес”, каза пенсионираният електротехник Чедомир Якшич, 63. „Не е нормално град като Сараево, който е преживял такъв терор и през Втората световна война, и през последния военен конфликт от 1990-те, да позволи да се случи нещо такова”, добавя той.

И на двете места се виждат билбордове със снимки на обесени антифашисти. По протежение на цялата главна улица на Сараево имаше червен банер с надпис „Аз също съм антифашист”.

След победата над нацистите поддръжниците на усташите избягват от Балканите и стигат до Блайбург, преди да бъдат върнати обратно и да бъдат убити. Хърватският парламент е спонсорирал събитието в Блайбург, като възпоменание на „жертвите на комунистическия режим”. Но в последните години то се е превърнало в сборище, използвано от хърватските крайно десни организации, за да реабилитират усташкия режим.

Полицията отцепи зоната около католическата катедрала в Сараево, където босненският архиепископ, кардинал Винко Пулич, отслужи литургията пред десетки хърватски длъжностни лица и свещенослужители.

В речта си Пулич призова за повече информация за това как хората са починали и къде са били погребани, както и за уважение и прошка за всички жертви на Втората световна война. По-малки възпоменателни шествия се състояха също в Загреб и Блайбург.

Членовете на словенската трипартийна система заклеймиха богослужението. Такава бе и реакцията на посолствата на САЩ и Израел. Говорителят на хърватския парламент, Гордан Яндрокович, заяви на краткото възпоменание в Загреб, че целта им е била да почетат паметта на невинните жертви и не са планирали да реабилитират усташите. Дуня Миятович, върховен комисар по човешките права към ООН, заяви, че литургията „рискува да се превърне в прослава на поддръжниците на усташкия режим, съотговорен за смъртта на стотици хиляди човешки същества.”

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.