Сърбия: открито хомосексуална жена е предложена за премиер

Жена с открито хомосексуална ориентация е предложена за премиер на Сърбия. Президентът на Александър Вучич официално номинира за поста 41-годишната Ана Бърнабич. Миналата година тя стана първият гей министър на страната, след като Вучич я избра да оглави ресора на държавната администрация и местното самоуправление, припомнят БТА и „Пинк нюз“.

За да стане Бърнабич първата жена премиер на Сърбия, както и първият хомосексуален премиер на страната, кандидатурата ѝ трябва да се приеме от парламента следващата седмица.

Вучич нарече избирането на Бърнабич „трудно решение, постигнато в интерес на Сърбия и гражданите ѝ“, цитиран от „Асошиейтед прес“. Когато я направи член на кабинета си през август, той се обърна към репортерите: „Ако можете да ми кажете нещо лошо за професионалната ѝ биография, кажете ми“, и добави, че го интересува само какви ще бъдат резултатите в трудната ѝ работа. „Тя има страхотна енергия и нямам търпение да работя с нея“, каза още той.

Сърбия е държава, известна с проблемите си по отношение на правата на ЛГБТИ хората. Макар от 1994 г. хомосексуалността да не е незаконна, няма правно признаване на еднополовите връзки, както и в България. Досега в Белград три пъти е имало прайд, като през 2010 г. участниците са нападнати от хомофобска група и има около 100 ранени, по данни на полицията – повечето полицаи. През 2011, 2012 и 2013 г. прайдовете бяха забранени от властите поради опасения, че отново ще има насилие.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.