Сърбия трябва да публикува данните за Ковид-19 от държавните домове за здравна грижа

Сръбското правителство трябва да събира и да прави публични данните за инфекциите и смъртните случаи от Ковид-19 в институциите за хора с увреждания, призоваха в писмо до министър председателя Ана Бърнабич шест правозащитни организации, съобщава Хюман Райтс Уоч. Разбирането на отражението на Ковид-19 върху хората в институциите е невъзможно без прозрачни и пълни данни, твърдят организациите.

Сръбското правителство не е осигурило ясна и разбираема информация за общия брой потвърдени случаи на заболели и починали в институции от Ковид-19. Властите публикуваха данни, според които на 30.04.2020 г. 574 души, живеещи в държавни заведения за здравна грижа, са били заразени. На 29.07. е съобщено, че в такива заведения са заразени 180 души.

„Не е ясно колко хора с увреждания, настанени в подобни институции в Сърбия, са починали или са били заразени от Ковид-19”, каза Милан Шверйепа, директор на организацията Inclusion Europe. „Например, не знаем колко от 574-те идентифицирани като заразени на 30-ти април може би са починали. Това е доста притеснително.”

От цифрите, публикувани от правителството през 2019 г., повече от 14512 деца и възрастни, включително хора с увреждания, живеят в държавни институции. Някои хора с увреждания са прекарали целия си живот там.

В седмицата между 10 и 17 юли възникнаха протести в няколко сръбски градове, които критикуваха правителството, че освен всичко останало, не е съобщавало правилно броя на заразените и починалите от Ковид-19 в страната.

От април досега ХРУ и организацията Инициатива за правата на хората с умствени увреждания – Сърбия, са изпратили писма до правителството, в които молят за информация какви стъпки са предприети за предотвратяването на разпространението на Ковид-19 в държавните институции за деца и възрастни с увреждания, както и за общия брой заразени и починали. Правителството не е предоставило търсената информация.

Във връзка с Ковид-19, хората с увреждания, които живеят в институции за здравна грижа в Сърбия, са също така лишени от свободата на придвижване и напускане на институциите, както и от възможността да бъдат посещавани от членове на семействата им. Забраните за посещения са в сила от 12 март, с изключение на периода от 9 до 29 юни, когато Министерството на труда позволи някои свиждания при определени обстоятелства.

„Хората с увреждания, които живеят в институции за социална и здравна грижа, са по-изолирани от всякога”, сподели Маша Павлович от Инициатива за правата на хората с умствени увреждания – Сърбия. „Сръбското правителство трябва да се увери, че всички ограничения на придвижването и възможността за посещения балансират защитата на хората с увреждания и персонала в институциите от риска от излагане на Коронавируса, с нуждата им от семейство, връзка и правото им на свобода”.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.