САЩ: Бариери в здравеопазването за хората от ЛГБТИ общността

Администрацията на Тръмп предвижда регулаторни промени, които биха влошили препятствията, срещани от множество хора от ЛГБТИ общността в САЩ при получаването на здравна грижа, заяви Хюман Райтс Уоч в нов доклад по темата. Американският департамент по здравни и хуманни услуги трябва да преразгледа тези промени, тъй като те ще направят хората с различна сексуална ориентация по-уязвими към дискриминация.

Сред представените в доклада препятствия и трудности за представителите на ЛГБТИ общността са, че не могат да намерят услуги в района, където живеят, че срещат дискриминационно отношение или отказ да бъдат обслужени в здравни заведения, както и забавяне или отказ от грижата поради страх от лошо отношение.

„Дискриминацията поставя ЛГБТИ хората в повишен риск от различни здравословни проблеми, от депресия и пристрастяване, до рак и хронични състояния”, каза Райан Торсън, ЛГБТИ изследовател към ХРУ. „Вместо подобна неравнопоставеност да се разглежда като обществен проблем свързан със здравеопазването, Департаментът развива политизирани правила, които още повече ще ги влошат.”

ХРУ интервюира 81 души за доклада, включително доставчици на услуги и личности, които са споделили, че са били обект на дискриминация в здравни заведения. Съществуващата защита за ЛГБТИ хората в здравната грижа е неравномерна. През 2016 г. администрацията на Обама приема регулация, която изяснява пасаж от член 1557 на Акта за достъпна здравна помощ, който забранява дискриминацията срещу транс сексуални хора. Понастоящем осем щата и религиозни здравни служители оспориха регулацията внесена от администрацията на Тръмп и бе даде сигнал, че вероятно ще бъде оттеглена.

В заключение на думите си Торсън казва: „Когато ЛГБТИ хората търсят медицинска грижа, клетвата да не се вреди твърде често отстъпва на предразсъдъци и дискриминация. Законодателите трябва да са наясно, че пациентите са на първо място, независимо от тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.