САЩ: Дългогодишна жертва на тормоз се бори за закон против тормоза

Жена, която е жертва на тормоз, отправя кампанията си срещу тормоза на най-високо политическо равнище в САЩ. Тя е тормозена заради външния си вид още от детската градина, съобщи британското издание PinkNews.

Лизи Веласкес, която е родена с изключително рядък синдром, който ѝ пречи да наддава на тегло, иска борбата ѝ да стигне до Конгреса на САЩ.

Веласкес разказва, че е тормозена още в детската градина, но понеже нейните родители никога не са ѝ казвали, че е различна, не е можела да разбере защо. Въпреки че е превъзмогнала тормоза и е станала активен член на отбора на мажоретките в гимназията, а също е била в екипа на студентския вестник, когато е била на 17, е преживяла много тежък период. В YouTube се появило видео с нея, озаглавено „Най-грозната жена на света“. Тя прочела десетки хиляди коментари, чиито автори я съветват да се самоубие и твърдят, че родителите ѝ е трябвало да се отърват от нея. Не успяла да намери нито един коментар, в който да я защитават.

Днес Лизи Веласкес е на 26 години и е главен герой на документалния филм „Смело сърце: Историята на Лизи Веласкес“, и изнася мотивационни публични лекции. С помощта на филма младата жена лобира за приемането на федералния законопроект против тормоза, който понастоящем е депозиран в Конгреса.

Лизи Веласкес обръща внимание върху важна промяна от времето, когато е била ученичка. Сега тормозът може да бъде 24-часов заради интернет и нещата са по-лоши от всякога, твърди тя.

Според законопроекта против тормоза, който отлежава без развитие осем години, училищата трябва да създадат свои политики против тормоза и публично да докладват инцидентите, свързани с тормоз. Запознаването с други подобни случаи, според нея, ще окуражи тормозените деца и ще им помогне да намерят подкрепа.

„Момичетата и момчетата от целия свят биха ме допуснали до личните си истории и аз ще да почувствам усмивката им чрез техните думи“, каза Веласкес пред „Вашингтон пост“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.