САЩ: Единадесет щата съдят Обама заради тоалетните за трансполовите хора

Единадесет американски щата подадоха във федерален окръжен съд иск срещу директива на администрацията на президента Обама. По силата на директивата, на трансполовите ученици и студенти трябва да се разреши да ползват тоалетни и съблекални в съответствие с тяхната самоидентификация, а не с пола им по рождение или по документи, съобщава Би Би Си.

Към иска, подаден във Федералния окръжен съд в Северен Тексас, се присъединиха щатите Оклахома, Алабама, Уисконсин, Тексас, Западна Виржиния и други. Те искат съдът да признае за незаконно това разпореждане. Подалите иска щати твърдят, че администрацията на Обама се опитва да подложи работните и учебните места на „мащабен социален експеримент“.

Според подалите иска щати разпореждането на президента, което е прието, без да се спазват, според тях, демократичните процедури, нарушава както нормите на демокрацията, така и основното право на личен живот.

Разпореждането на президентската администрация е издадено в началото на май. По силата му учениците и студентите, които са трансполови, ще могат да избират тоалетните, които посещават, в съответствие със собственото си полово самоопределение. Учрежденията, които не изпълняват тези изисквания, могат да се лишат от федерални субсидии и срещу тях могат да бъдат възбуждани искове.

Администрацията на Обама, от своя страна, възрази, че по този начин иска да защити трансполовите деца от дискриминация. Федералните власти предприеха тази след спор с властите на щата Северна Каролина, които подадоха срещу федералното правителство.

Администрацията на Обама се опитва да въздейства на щатския Конгрес да измени закона, който задължава трансполовите хора да посещават тоалетни и съблекални в обществени сгради и училища в съответствие с пола, който е посочен в актовете им за раждане.

Министерството на правосъдието на САЩ смята, че законът на щата Северна Каролина противоречи на федералното законодателство и изпрати писмо в този дух до щата. То е поводът за ответния иск на щата срещу федералното правителство.

В много щати се приемат закони, които също така ограничават правата на трансполовите хора. Например от 1 юли в щата Мисисипи встъпва в сила закон, чиято официална цел е да защити хората, които са уверени, че брак може да бъде сключван само между мъж и жена, а записаният в акта за раждане пол не може да бъде изменян. Този закон дава на предприемачите и на държавните служители да отказват на ЛГБТИ хората услуги, ако убежденията им са против еднополовите бракове и за постоянството на пола, записан при раждане.

Спорът за тоалетните има отражение и в кампанията за президентските избори в САЩ. Докато демократите като цяло се обявяват за правото на трансполовите хора да посещават тоалетни, съответни на идентичността им, много републиканци са по-скоро против. Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп първоначално се изказа за правото на транс хората да ходят в която тоалетна искат, но снощи заяви по време на телевизионно шоу, че партията му вярва, че в с какъвто пол си се родил, в такава тоалетна трябва да ходиш. Тръмп се обяви за правото на отделните щати да се произнасят по този въпрос, предаде PinkNews.

Разделението на тоалетните на мъжки и женски затруднява не само трасполовите хора. То се явява пречка и за родители, които водят до тоалетната малкото си дете от друг пол. Така например наскоро в щата Юта беше пребит баща заради това, че е влязъл в мъжката тоалетна на магазин от веригата Walmart с 5-годишната си дъщеричка и 7-годишния си син.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.