САЩ са обект на критики за 19 убити в афганистанска болница по време на въздушни удари

САЩ получиха остри критики на международно ниво след въздушни удари, довели до унищожението на болница в Афганистан, съобщава Индипендънт. Опитът да се унищожат талибанските ислямисти от град Кундуш остави най-малко 19 убити в болницата на неправителствената организация „Лекари без граници“, включително 12 души от персонала и 3 деца.

Както стана ясно, официални представители във Вашингтон и Кабул са уведомени за месторазположението на болницата. По тази причина правозащитни организации смятат, че въздушните удари може да представляват военно престъпление. Говорителят на американските въздушни сили потвърди, че ударите са довели до „странични щети”. Нямаше незабавно публично извинение.

В болницата е имало над 100 пациенти и 80 души медицински персонал, когато тя е обхвата от пламъци, рано сутринта на 03.10. Освен убитите, 40 души са сериозно ранени, включително 19 лекари, някои от които са откарани в друга болница, на два часа път от Кундуш.

Местоположението на много хора, които са били в болницата, е неизвестно. Това означава, че има вероятност броят на смъртните случаи да се увеличи. „Лекари без граници“ изказват възмущението си от нападението, тъй като многократно са уведомявали властите за местонахождението на болницата.

Въздушните удари продължиха повече от 30 минути, въпреки че военните представители във Вашингтон и тези на НАТО в Кабул отново са получили сигнал за местонахождението на болницата след началото на атаката.

От името на американските военновъздушни сили полковник Брайън Трайбус заяви: „Ударите може да са причинили странична вреда на близко медицинско заведение. Инцидентът се разследва.” Аш Картър, американският секретар по отбраната, потвърди, че „трагичният инцидент” се разследва от афганистанското правителство.

Според афганистанския президент Ашраф Агани командирът на Мисията на НАТО „е обяснил и поискал извинение за атаката.” Мисията в Кабул отговори, че не знае за извинението. Мелани Николай, президент на „Лекари без граници“, нарече нападението „ужасяващо” и „сериозно нарушение на международното хуманитарно право”. Тя каза: „Изискваме абсолютна прозрачност от коалиционните сили. Не можем да приемем, че тази зловеща загуба на животи ще бъде определена просто за „странична щета”.

Напрежението в Кундуш започна миналата седмица, когато градът стана първото талибанско владение от 14 години насам. Цивилните се оказаха на бойното поле между талибанските и правителствените войски, като се твърди, че е имало убити и изнасилени.

Говорител на талибаните заяви, че не е имало техни бойци в болницата по време на бомбардировката, въпреки че афганистанското вътрешно министерство обяви, че 10 до 15 „терористи” са се криели в болничното заведение и са били убити.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.