САЩ и 9 страни от Източна Европа между които и България, критикуват Русия за опит да манипулира историята

Навършват се 75 години от капитулацията на Германия през Втората световна война. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и канцлерът Ангела Меркел ще положат цветя на мемориал за жертвите на нацизма.

През 1985 година тогавашният германски президент Рихард фон Вайцзекер направи исторически жест, като обяви 8 май за Ден на освобождението. На своите сънародници той каза следното: Вярно е, че германците изстрадаха много по време на войната, а след нея претърпяха несправедливости. В същото време обаче те нямат право да се смятат за жертви, защото носят отговорността за огромните страдания на други хора и за избиването на евреите. И тъкмо поради това трябва да смятат края на войната за освобождение – защото Германия изгуби войната, но спечели свободата си. А в крайна сметка свободата е много по-важна от победата.

Междувременно САЩ и девет страни, сред които и България, разкритикуваха Русия за опит да фалшифицира историята.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и външните министри на 9-те страни от Централна и Източна Европа заявиха по повод на 75-годишнината от края на Втората световна война, че победата на съюзниците не е донесла свобода на цяла Европа.

Те използват повода, за да отбележат, че май 1945 г. „не е донесъл свобода на цяла Европа“ – балтийските републики са били незаконно окупирани и анексирани от СССР, а други държави са били в желязната му хватка благодарение на военна мощ, репресии и идеологически контрол.

Министрите заявяват още, че „манипулирането на историческите събития, които са довели до Втората световна война и разделението на Европа след нейния край, е достойно за съжаление усилие да се фалшифицира историята“.

По този повод световноизвестният български политолог Иван Кръстев казва пред Дойче Веле: Саможертвата на съветските войници във войната срещу нацистка Германия заслужава респект, но паметниците на съветски танкове просто не могат да бъдат паметници на освобождението.(…)Кремъл има пълно право да настоява, че всички трябва да признаят саможертвата на съветските хора. Именно на съветските, а не на руските. Защото в битката срещу Хитлер загинаха милиони украинци, грузинци и средноазиатци. А в Беларус всеки трети човек не доживя края на войната.(…)Защото за източноевропейците 8 май и краят на войната не означават освобождение. Съветската армия пристигна при тях като победител над нацистка Германия, но не освободи страните им.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.